De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Jaspers-Blomdahl uniek gevecht in Heiloo
Biljartduel
om een ton

   
 

door Bert Voorthuysen HEILOO - In Heiloo zal komende zondag een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan het biljarten om geldprijzen. Dick Jaspers zal het, rond het middaguur, moeten opnemen tegen de in Duitsland wonende Zweed Torbjörn Blomdahl. De inzet van dit duel, onder de naam Kenm World Grand Masters, is een bedrag van Hfl.100.000 voor de winnaar en een warme hand voor de verliezer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Dirk Snip.
Het 'normale' geldbedrag voor de winnaar van een driedaags toernooi is rond de Hfl.6000. Jaspers en Blomdahl hebben meer dan 100 keer tegenover elkaar gestaan. De Zweed heeft een licht voordeel in het aantal overwinningen.

De grote man achter dit unieke evenement is Dirk Snip uit Zuid-Scharwoude. De omschrijving grote man slaat niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk op hem. De Noord-Hollander is met zijn lengte van 2.10 meter een zeer opvallend figuur in de vaderlandse biljartwereld. Al vijf jaar organiseert hij met veel succes de nationale bekerfinale voor driebandenteams en voorafgaande aan de 'kraker' wordt vrijdag en zaterdag in motel Heiloo het Nederlands kampioenschap biljarten voor verstandelijk gehandicapten gehouden om de Wardenaar Infrarood Cup.

"Dat is prachtig om te zien. Deze mensen spelen in dezelfde ambiance als Jaspers en Blomdahl en voelen zich toppers van Nederland. Hoezeer ik kan genieten van topspelers die prachtige series maken, zo kan ik met erg veel plezier kijken naar deze mensen, die bij iedere carambole staan te juichen en voor hen bestaat er die dagen niets belangrijkers op de hele wereld."

Dirk Snip, zelf een verdienstelijk beoefenaar van het driebandenspel (in de 2e divisie), leeft van het biljarten. Afkomstig uit de reclamewereld probeerde hij zes jaar geleden om het topbiljarten naar Noord-Holland te halen met de organisatie van het nationale kampioenschap voor teams. "Daarmee nam ik wel een groot financieel risico, maar het is me gelukt. Nu bestaat mij werk uit het organiseren van biljartevenementen en alle randverschijnselen eromheen. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk kunnen maken", glundert Snip, die als basketballer waarschijnlijk veel meer had kunnen verdienen en enige tijd volleyballer op hoog niveau is geweest.

In zijn contacten met de media kreeg hij steeds maar te horen dat er iets spectaculairs in de biljartwereld moest gebeuren. Het was allemaal te saai. "Het klinkt gek, maar op een nacht kreeg ik het idee om een wedstrijd om een groot geldbedrag te organiseren tussen de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Dat waren Jaspers en Blomdahl en het bedrijfsleven kreeg ik er warm voor."

Niet alleen het bedrijfsleven liep er warm voor, want nauwelijks was de datum bekend of alle 435 plaatsen waren uitverkocht. "Als ik 2000 plaatsen had gehad, waren ze waarschijnlijk ook verkocht. De entreeprijs heb ik gesteld op Hfl.25. Dat klinkt misschien gek, maar dat heb ik bewust gedaan. Dan is zo'n evenement ook voor de gewone man bereikbaar. Want die steunt mij ook door te komen kijken als de verstandelijk gehandicapten hun kampioenschap spelen en komen ook naar de finale voor teams."

De spelregels voor de 'kraker' zijn iets aangepast. Er worden setjes gespeeld van 10 caramboles met een gelijkmakende beurt. De winnaar krijgt 2 punten en bij remise 1 punt. Wie het eerst 13 punten heeft behaald, is winnaar. Naast de ton krijgen de spelers wanneer ze in de eerste beurt van een set een serie van 10 maken een superpremie van 10.000 gulden.

Dirk Snip wil er een jaarlijks evenement van maken. "Om publicitaire redenen staat Dick Jaspers centraal en hij gaat het opnemen tegen nummer één van de wereldranglijst. Als hij dat toevallig zelf is, dan zijn naaste concurrent. Ik denk dat het goed is voor de biljartsport om een zo'n evenement te hebben. Studio Sport zal er zondagmiddag meer dan een uur uitzending aan besteden. Ook dat is uniek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.