De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tekorten EU-staten lopen
op door minder inkomsten

Van onze correspondent

   
 

LUXEMBURG - Eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) heeft de eurolanden gisteren opgeroepen met "realistischer" begrotingen te komen in het kader van de drastisch neerwaarts bijgestelde groeiprognoses. Vooral in Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal dreigen door minder belastinginkomsten de tekorten weer op te lopen.

Volgens Solbes zal de groei dit jaar en volgend jaar in de twaalf eurolanden rond de 1,5% schommelen en dat heeft consequenties. De Nederlandse begroting is opgesteld volgens de verwachting van 2% groei maar dat was vóór de aanslagen van 11 september. Niettemin kreeg minister Zalm (Financiën) niets dan lof ("een excellent programma") toen hij de Nederlandse begrotingsplannen gisteren toelichtte tijdens een vergadering in Luxemburg met zijn Europese collega's.

Volgens Zalm hoeft ons land weinig bij te stellen, "ondanks alle gebeurtenissen zal de hele eurozone dit jaar en volgend jaar nog groeien en dat kan niet iedereen zeggen".

Maar in een aantal andere eurolanden dreigen de tekorten tijdelijk op te lopen. De Europese Commissie gaat erop toezien dat dergelijke budgetoverschrijdingen "een ordelijk karakter" krijgen. De ministers waren het erover eens dat overschrijdingen tot een minimum beperkt moeten blijven en dat het stabiliteitspact onverkort in werking blijft. Dit pact verbiedt tekorten van meer dan 3% en streeft uiteindelijk naar een budgetoverschot. Oplopende tekorten verkleinen ook de mogelijkheid van verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders, momenteel voorzitter van de eurogroep, zei dat de VS nog steeds meer ruimte hebben om stimulerende maatregelen door te voeren dan Europa, waar de handen steeds meer gebonden zijn door de terugvallende groei. Desalniettemin denkt Reynders dat voor zover Europa een stimulerend beleid wil voeren, dat toch via renteverlagingen door de ECB moet. Daar zit volgens hem meer lucht dan in budgettaire stimulansen, waar de landen geen ruimte meer voor hebben. Zalm wilde zich niet scharen bij de collega's die om een renteverlaging vroegen. "Ik heb het volste vertrouwen in het inzicht van de ECB." De Franse minister van Financiën Fabius was teleurgesteld dat de ECB vorige week de rente niet verlaagde en kwam met eigen stimulerende maatregelen in zijn begroting.

Volgens Reynders zijn de gevolgen van de terreuraanslagen beperkt gebleven voor Europa. "We hebben geen noemenswaardige monetaire schokken te verwerken gekregen, zonder euro was dat zeker wel het geval geweest." De bewindslieden gaan er wel van uit dat de groei in de VS in het derde en vierde kwartaal licht negatief zal zijn. Maar toch blijven de investeringen in de twaalf eurolanden achter bij die in de VS. Volgens de Europese Commissie, die binnenkort met een rapport over dit onderwerp komt, staan de investeringen in de VS structureel op een hoger peil. De afgelopen tien jaar groeiden de investeringen in de VS gemiddeld 6% per jaar, die in Europa minder dan 2%. Volgens Solbes ligt dat aan de starheid van de Europese (arbeids)markten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.