De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MEER BANEN OP DE TOCHT DAN DE EERDER AANGEKONDIGDE 11.000
Philips duikt veel dieper
in verliezen dan verwacht

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Philips blijft de kille tegenwind voelen van de malaise in de pc- en telecomsector. Het elektronicaconcern is daardoor het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken dan verwacht. Om de problemen het hoofd te bieden, gaat Philips verdere kostenbesparingen doorvoeren. Ook worden waarschijnlijk meer banen geschrapt dan de dit jaar al aangekondigde 11.000 arbeidsplaatsen.

De problemen waren voor Philips-topman Jan Hommen gisteren eveneens reden om de resultaatverwachting voor het hele jaar verder te verlagen. Tot nu toe was het bestuur van de elektronicagigant ervan uitgegaan dat over 2001 een verlies van ongeveer 200 miljoen zou worden geleden. Hommen denkt nu dat het verlies, exclusief buitengewone lasten, zal uitkomen op rond 600 miljoen.

De financiële topman deed deze uitspraak gisteren bij de publicatie van de resultaten over het afgelopen kwartaal. Die waren slechter dan verwacht. De omzet van Philips daalde in deze periode met 23,3% naar 7,2 miljard.

Het nettoverlies bedroeg 799 miljoen tegenover een winst van 2,1 miljard over dezelfde periode van het vorig jaar. Exclusief bijzondere lasten voor herstructureringen en overnames, kwam het verlies het afgelopen kwartaal uit op 453 miljoen. Vooral de recessiegevoelige divisies Halfgeleiders, Componenten en Consumentenelektronica drukten Philips diep in de rode cijfers.

Philips wordt sinds afgelopen voorjaar geteisterd door het inzakken van de chipmarkt en zwak consumentenvertrouwen. "Deze trend is na de tragische gebeurtenissen in de VS op 11 september verslechterd", liet Philips-president Gerard Kleisterlee gisteren weten.

Door de onzekere marktomstandigheden gaat het elektronicaconcern versneld reorganisaties doorvoeren. Hommen liet gisteren doorschemeren dat daarbij waarschijnlijk meer banen zullen sneuvelen dan de ruim 11.000 arbeidsplaatsen, die het elektronicaconcern reeds heeft aangekondigd dit jaar te zullen schrappen. "Ik sluit het niet uit. Maar hierover zouden we eerst overleg moeten voeren met onze sociale partners", zei de topman.

Bij de chipfabriek van Philips in Nijmegen kunnen de komende tijd wel eens harde klappen vallen. Hommen beklaagde zich namelijk over de weigering van de Nederlandse overheid om arbeidstijdverkorting te verlenen aan 4800 medewerkers van de Nijmeegse fabriek. Door de zwakke vraag naar chips zitten deze Philips-werknemers nu werkloos thuis.

"Door de starre houding van de overheid moeten we nu mogelijk meer banen schrappen bij onze halfgeleiderdivisie. Wat dat betreft heeft West-Europa geen gemakkelijk ondernemersklimaat voor een chipbedrijf", klaagde Hommen.

Philips wil verder de komende tijd de 'overheadkosten' verlagen van 1,2 miljard naar 900 miljoen. "We gaan op alles besparen", kondigde hij aan. "Daarbij valt te denken aan uitgaven voor reizen, informatietechnologie en sponsoring, maar ook aan koffie en kopiëren. Ook zullen we minder extern personeel inhuren."

Hommen gaat ervan uit dat Philips de komende zes maanden in zwaar weer zal blijven. De bezettingsgraad van de chipfabrieken gaat volgens hem in het laatste kwartaal van 2001 stijgen van 36 naar ergens tussen de 40 en 45%. Dat is echter nog steeds beneden de grens van 60% waarop het break-evenpunt van de chipactiviteiten ligt, en 40% lager dan het niveau van het vierde kwartaal van 2000.

Om op deze moeilijke situatie in te spelen, neemt Philips in het laatste kwartaal van dit jaar een buitengewone last van 90 tot 100 miljoen voor een herstructurering bij de chipdivisie. Daarnaast zal het kwartaalresultaat ook nog eens negatief worden beïnvloed door eenmalige lasten voor overnames (425 miljoen) en voor reorganisaties bij met name de verlieslijdende divisies Consumentenelektronica en Componenten (100 tot 150 miljoen).

Inclusief een verwacht verlies uit deelnemingen van 200 tot 250 miljoen zal het totale verlies van Philips over het vierde kwartaal uitkomen op 825 tot 925 miljoen. Als dat gebeurt, zal het nettoverlies van het elektronicaconcern over heel 2001 stijgen naar een ongekend niveau van ongeveer 2,3 miljard. Zelfs in het 'rampjaar' 1996 zag Philips het verlies niet zo ver oplopen.

Ondanks alle sombere berichten had Hommen echter ook nog iets positiefs te melden. Zo vertelde hij dat er hard wordt gewerkt om het onderdeel Noord-Amerika van de divisie Consumentenelektronica, dat al sinds jaar en dag verliezen oplevert, winstgevend te krijgen.

"Binnenkort gaan we er met de raad van bestuur naar toe om te kijken hoeveel vooruitgang er is geboekt", zei Hommen. "Het zal ons niet met het knippen van de vingers lukken om het onderdeel op de rails te krijgen. Maar als het lukt om de problemen er op te lossen, hebben we een zeer winstgevende activiteit te pakken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.