De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Oplaaiende gevechten
in Kashmir ondermijnen
Amerikaans offensief

Van onze correspondent

   
 

SINGAPORE - Anderhalve week nadat Washington de eerste bommen boven Afghanistan losliet dreigt het de vingers in een tweede wespennest te steken. Daags voor de Amerikaanse minister Colin Powell (BZ) dinsdag jl. in Pakistan arriveerde braken in Kashmir voor het eerst na een jaar weer ernstige vuurgevechten uit aan de zogenaamde 'Line of control',de grens die de door Pakistan en India omstreden Himalajaprovincie in tweeën verdeelt.

Als die schermutselingen, die in de afgelopen decennia al tienduizenden mensenlevens kostten, dit keer iets duidelijk maakten dan is het de frustratie van India over het feit, dat Washington nu Islamabad heeft geadopeerd als belangrijke, zo niet de belangrijkste partner in de wereldwijde coalitie tegen het terrorisme die het na de aanslagen van 11 september jl. heeft gevormd.

Het generaalsregime in Pakistan, dat ook in Washington tot voor kort als 'verwerpelijk' gold, mag zich bovendien verheugen in het opheffen van de economische sancties, die na de militaire staatsgreep werden afgekondigd. Het verarmde land krijgt ook nog eens 500 miljoen dollar toegeworpen. Hoe snel de zaken kunnen keren moge blijken uit het lange, zeer vriendschappelijke bezoek dat president Clinton vorig jaar nog aan India bracht terwijl hij op de terugweg in Islamabad slechts een uur de tijd nam voor een gesprekje met generaal Musharraf, die daar twee jaar geleden de macht greep.

Het is vooral het feit, dat de aartsvijanden India en Pakistan sinds 1998 beide over kernwapens beschikken, dat Washington (en nog enkele hoofdsteden) zo verontrust. De Amerikaanse pogingen het Taliban-regime in Afghanistan te ondermijnen en te vervangen dreigen de regio al te destabiliseren. Een confrontatie van de nucleair bewapende tegenstanders in New Delhi en Islamabad zou de regio met zekerheid in vuur en vlam zetten en de Amerikanen dus krachtig in de wielen rijden.

Het was dus begrijpelijk, dat Colin Powell in Islamabad zei dat "een vreedzame oplossing" voor Kashmir de kern zou moeten zijn van pogingen een eind te maken aan de decennia oude vete die al twee, en bijna drie keer de aanleiding was voor een oorlog tussen beide landen. Maar die opmerking was tegen het zere Indiase been.

Voor India bestaat er namelijk geen 'kwestie-Kashmir'. De provincie viel het land na de onafhankelijkheid in 1947 in de schoot. Pakistan betwistte dat en steunt sindsdien de Kashmiri moslims die zeggen voor onafhankelijkheid van hun land te strijden. Voor het hindoeïstische India zijn deze lieden echter terroristen, voor een deel gestuurd door Osama bin Laden, en financieel en moreel gesteund door Islamabad. Washington was het daarmee tot 11 september jl. eens. Maar sindsdien is de wereld zeer veranderd, zeker vanuit de VS gezien.

En passant regelden Colin Powell en generaal Musharraf gisteren, dat gematigde (alles is betrekkelijk) Taliban-elementen deel zullen uitmaken van de toekomstige Afghaanse regering. Voor Pakistan, ingeklemd tussen Afghanistan in het westen en India in het oosten, is het namelijk niet aantrekkelijk door vijanden omringd te zijn. En de Afghaanse rebellen van de 'Noordelijke Alliantie', die nu op weg zijn naar Kaboel, rekent het niet tot zijn vrienden. De kans dat die 'noordelijken' het land alleen zullen regeren, lijkt hiermee weggenomen. Daar heeft men nu bondgenoten voor. "We hebben de banden versterkt in een bondgenootschap dat zal groeien en bloeien", aldus Musharraf. Powell reisde gisteren door naar India waar hij in een lichte koelte werd ontvangen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.