De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Infectie baby zet strijd
bio-terreur op scherp

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - De infectie van een zeven maanden oude baby met antrax en een tweede geval van inademing van de miltvuurbacterie in Florida heeft de zenuwslopende strijd tegen het 'bio-terrorisme' in de VS verder onder druk gezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x395, 56kb)
(Foto: ANP)
De FBI maakt verbeten jacht op de bron van de dodelijke bacterie; het spoor leidt voorlopig naar een postkantoor in New Jersey waar twee medewerkers mogelijk symptomen van antrax vertonen.

Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer verklaarde gisteravond dat bij het onderzoek ook wordt gekeken naar een eventuele connectie met een buitenlandse staat. Volgens geheime diensten staat Irak bovenaan de verdachtenlijst. De VS zullen volgens Fleischer hun recht van zelfverdediging uitoefenen wanneer vaststaat dat een ander land schuilgaat achter de antrax-aanvallen.

De baby die is getroffen is het zoontje van een producent bij de nieuwsafdeling van omroep ABC in New York. Het jongetje was op 28 september door zijn moeder meegenomen naar een feestje op het ABC-kantoor in Midtown Manhattan. Hij werd daarna ziek, zijn armpje was opgezwollen en vertoonde een spinnebeet.

De artsen tastten echter volledig in het duister over de aandoening, totdat nader onderzoek van het wondje uitwees dat de baby de huidvorm van antrax had opgelopen. Het kind is inmiddels uit het ziekenhuis en reageert goed op de antibiotica. Eenzelfde antraxvorm trof onlangs een assistent van NBC-nieuwslezer Tom Brokaw.

De tweede nieuwe infectie betreft de 73-jarige Ernie Blanco, een medewerker op de postkamer van uitgever American Media in Florida, waar eerder fotoredacteur Bob Stevens (63) van het roddelblad Sun bezweek aan een geïnhaleerde vorm van antrax. Blanco, van wie al eerder was vastgesteld dat hij met de bacterie in aanraking was gekomen, blijkt nu dezelfde ziekte te hebben als zijn overleden collega en wordt behandeld op de intensive care.

Het is nu ook zeker dat in de brief aan toppoliticus Tom Daschle antrax zat. De brief aan de leider van de Democraten in de Senaat was gepost in Trenton, New Jersey waar ook de antrax-brief aan Brokaw vandaan kwam. Het gaat in beide gevallen om met de hand geadresseerde brieven.

De envelop met poeder aan Daschle bevatte een korte notitie waarin de ontvanger wordt medegedeeld dat hij is blootgesteld aan antrax. Volgens een FBI-bron vertoont de zending gelijkenis met dreigbrieven die voor de terreuraanslagen van 11 september waren opgedoken en vals alarm bleken. Opvallend is dat de antrax-brief gericht aan NBC-coryfee Brokaw 'Arabische overtonen' had. Zo wordt gerefereerd aan Allah en staat het schrijven bol van de anti-semitische uitingen.

De FBI hoopt op de enveloppen speeksel aan te treffen voor DNA-onderzoek. De brieven en de inkt worden nader geanalyseerd om het verkooppunt van het papier te achterhalen en vast te stellen welke pennen zijn gebruikt. Daartoe wordt onder andere gebruik gemaakt van een FBI-databank met inktsoorten.

Volgens FBI-directeur Mueller zijn in de VS tot nog toe 2300 antrax-incidenten onderzocht. In de meeste gevallen ging het om loos alarm. In Connecticut is een ambtenaar van de milieudienst aangeklaagd wegens een valse melding.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.