De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Angst na poederlawine

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Nederland is gisteren getroffen door een 'poederlawine'. Daardoor ontstond grote angst en onrust. Politie, brandweer en GGD hadden de handen vol aan alle meldingen van de vondst van verdacht poeder en de mogelijke besmettingen met miltvuur.

Bij een groot aantal bedrijven en instellingen in het hele land werd alarm geslagen, nadat er een enveloppe of een pakketje met meestal wit poeder was bezorgd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 29kb)
Poederalarm op het CS in Leiden.
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is ons land tot nu toe opgeschrikt door in totaal 32 meldingen van een verdacht poeder, dat opdook in poststukken. Gisteren kwamen er maar liefst 16 meldingen bij.

Hoewel inmiddels in de meeste gevallen vaststaat dat de zendingen afkomstig waren van bizarre grappenmakers en er nog geen miltvuur is ontdekt, werd toch het zekere voor het onzekere genomen. Dat leidde tot een ongekende topdrukte bij het onderzoeksinstuut ID-Lelystad, waar alle verdachte poederbrieven en -pakketjes minutieus werden onderzocht.

Op de diverse postkamers van ministeries, andere overheidsinstellingen en bedrijven zijn sinds gisteren stringente veiligheidsmaatregelen van kracht. Personeel heeft instructies gekregen over hoe te handelen met verdachte postzendingen en een eventuele besmetting met antrax.

Maatregelen

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 36kb)
Poederalarm bij de IND in Hoofddorp. (Foto: Frans Jongen)
De douane onderzoekt sinds gisteren intensief de post en pakketjes die afkomstig zijn uit niet-EU-landen. PTT Post besloot gisteren om rubber handschoenen te gaan verspreiden onder ongeveer 4.000 'sorterende' postbodes en zo'n 2000 postsorteerders. Het sorteercentrum in Arnhem kreeg ook mondkapjes uitgereikt.

Hoofdinspecteur J. Kingma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg: "Er is onrust en angst ontstaan, maar dat is nergens voor nodig. Als iemand in aanraking komt met antrax duurt het enkele dagen voordat die persoon daadwerkelijk ziek wordt en kan de besmetting worden behandeld met antibiotica."

Een van de instellingen waar opschudding ontstond na de ontdekking van een enveloppe met wit poeder, was het regiokantoor van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) in Hoofddorp. Acht medewerkers van de postkamer werden ontsmet, de overige 300 medewerkers moesten zo snel mogelijk het pand verlaten.

Paniek

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 43kb)
In het onderzoeksinstituut ID in Lelystad wordt de inhoud van alle verdachte enveloppen minutieus onderzocht. (Foto: ANP)
Bij de Rabobank in Alkmaar ontstond paniek toen medewerkers een enveloppe met het opschrift 'Dit is miltvuur' aantroffen. Het gebouw werd afgezet en de acht aanwezige medewerkers en een klant kregen een verbod om de bank te verlaten.

Een deel van het CS in Leiden werd ontruimd nadat een schoonmaker een pakketje met een meelachtige substantie aantrof. Een supermarkt in het Brabantse Veghel ging eveneens enige tijd dicht.

In Herkenbosch (bij Roermond) werd een deel van het bedrijf UPS Logistics ontruimd, nadat een enveloppe met verdacht poeder was geopend. Vier personeelsleden werden ontsmet.

Bij twee bedrijven in Rotterdam (waaronder de ABN-Amro aan de Coolsingel) werden poststukken met verdacht poeder bezorgd, net als op de redactie van een krant in Harderwijk, het ministerie van Buitenlandse Zaken en een pand van woningcoorporaties in Huizen.

In de loop van de dag werd bekend dat de enveloppe met poeder in het postsorteercentrum in Nieuwegein geen gevaarlijke stof bevatte. Het verdachte poststuk werd de avond ervoor ontdekt, waarna het centrum met zo'n 300 mensen werd ontruimd. Enkele medewerkers werden ontsmet. Door het 'grapje' zijn wel enkele miljoenen poststukken met minstens een dag vertraagd.

Wierrook

Een aantal brieven met 'verdachte poeders' viel overigens te herleiden naar een Utrechts ICT-bedrijf. Dat stuurde naar bijna 4000 bedrijven een mailing in een open enveloppe met een wierrookkegeltje. Vermoedelijk is dit door sorteermachines verpulverd.

Een woordvoerder van de politie Gooi en Vechtstreek zei dat de politie alles zal doen om eventuele grappenmakers op te pakken. "Vervolgens mogen deze lieden alle veroorzaakte schade uit eigen zak betalen."

De Leidse arts en adviseur bij rampen J. de Nooij zette gisteren uit onvrede over de publieksvoorlichting een handleiding op het internet over hoe te handelen bij verdachte omstandigheden. Het adres van de site is www.noad.nl.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.