De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aardappeltelers
vrezen rampoogst

   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse aardappeltelers zien de weersverwachting de komende dagen met angst en beven tegemoet. De gevolgen voor de oogst van consumptieaardappelen zijn na de regen niet te overzien.

De situatie op het moment is bedreigender dan in het rampjaar 1998, zegt een woordvoerder van Agrico, de coöperatieve organisatie van meer dan 1600 aardappeltelers.

Van de consumptieaardappelen in Nederland is momenteel slechts 5 procent geoogst. Ruim 74.000 hectare grond zit nog vol met aardappelen.

Voor het mislukken van de oogst is niet veel meer nodig. ,,Als het tussen de 5 en 10 mm gaat regenen, een keer in vier dagen, dan kan de oogst worden afgeschreven'', zegt de woordvoerder van Agrico in Emmeloord. Om over nachtvorst maar niet te spreken. ,,Een nachtelijke temperatuur onder nul zou de nekslag betekenen voor de oogst.''

In het rampjaar 1998 was rond deze tijd al bijna de helft van de consumptieaardappelen geoogst. Volgens een woordvoerder van landbouworganisatie LTO Nederland zijn er nu al percelen waar naar alle waarschijnlijkheid geen goede aardappel meer vanaf komt.

In een aantal regio's in Nederland is de situatie kritiek. In het noorden, noordoosten, Zeeland en de Hoeksche Waard is de vrees voor een slechte of verloren oogst het grootst. ,,Maar per regio kunnen er grote verschillen zijn, zelfs op lokaal niveau is ieder perceel anders'', zegt een woordvoerder van LTO.

De oogsttijd voor consumptieaardappelen loopt van begin september tot begin november. Het areaal was dit jaar al gedaald met 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook was de prognose dat de oogst met 12 procent zou teruglopen. LTO denkt dat dit percentage nu nog verder op zal lopen.

De consument gaat het aardappeldrama waarschijnlijk voelen in de portemonnee. Een woordvoerder van Trade Service Nederland in Amersfoort, inkoper voor supermarktorganisatie Schuitema, voorspelt ,,een hele belangrijke week voor de prijs van aardappelen''.

Op de aardappeltermijnmarkt in Amsterdam, waar aardappelen worden verhandeld die nog moeten worden geoogst, is een lichte prijsverhoging merkbaar. In de afgelopen twee weken is de prijs per honderd kilo gestegen van ongeveer 15 euro naar een slotnotering maandag op 16,90 euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.