De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Groei export sterk gedaald

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De groei van de Nederlandse uitvoer is in juli van dit jaar flink afgevlakt. De waarde van de export steeg in juli met 7% tot EUR19 miljard. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de groei nog 13%, blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde.

De invoer kwam in juli uit op EUR18 miljard, een groei van 8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar groeide de invoer nog met 9%. Het CBS denkt dat de lagere groeipercentages voor een groot deel zijn veroorzaakt doordat de prijzen in juli minder sterk zijn gestegen. Verder zorgde de mkz-crisis voor een daling in de vleesexport. Bovendien groeide de export van minerale brandstoffen minder hard dan voorheen.

De export naar EU-landen steeg dit jaar met 7% tot EUR15 miljard. Dit is het laagste groeipercentage sinds november 1999. In de eerste helft van 2001 nam de uitvoer naar EU-landen nog met 13% toe. De waarde van de uitvoer naar landen buiten de EU steeg eveneens 7%, tot EUR5 miljard. De waarde van de invoer steeg 10% tot EUR8 miljard, waardoor het handelstekort met landen buiten de EU de eerste zeven maanden van 2001 op EUR28 miljard uitkomt.

De groei van de Nederlandse export loopt sinds eind 2000 zienderogen terug. Het CBS spreekt inmiddels van een trend. Volgens het bureau is de export de belangrijkste motor voor de huidige economische groei. "Het gaat dus economisch duidelijk iets minder goed", zegt een woordvoerder. Of de daling van de groei doorzet, gezien de dreigende recessie in de VS, wilde hij niet voorspellen.

De Federatie voor de Nederlandse Export (Fenedex) is niet verbaasd dat de groei in de export terugloopt. "Dit zijn realistische cijfers, waar we voor tekenen", zegt directeur Frank Hauwerts. "In 1999 en 2000 groeide de export explosief, mede dankzij de hoge dollarkoers. Maar die groei werd vertekend door de hoge energieprijzen." Desondanks is hij bezorgd dat de aanslagen in de VS de groei verder vertragen. "We moeten alert blijven, meer kunnen we niet doen."

Aanleiding voor pessimisme vormen verder de Macro Economische Verkenningen 2002 van het Centraal Plan Bureau (CPB). Hieruit blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven er minder florissant voorstaat dan de CBS-cijfers doen vermoeden. Het CPB becijferde dat de stijging in de export vooral wordt veroorzaakt door de doorvoer van buitenlandse producten via Nederland, de zogenaamde 'wederuitvoer'. Nederland heeft fors marktverlies geleden als het gaat om uitvoer van producten die in eigen land zijn gemaakt. Het CPB vermoedt dat de 'echte' export achterblijft omdat Nederlandse bedrijven minder innoveren dan hun buitenlandse concurrenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.