De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gebutst Damrak in herstel
   
 

AMSTERDAM - Met een stevige Amerikaanse bries in de rug leek de Amsterdamse beurs gisteren alle onzekerheden even te zijn vergeten. De zwaar gehavende AEX-index wist 22,81 punten te klimmen naar 419,04, ruim boven de veelbesproken 400 punten-grens.

Een riante winst van 5,76% derhalve, waarmee de hoofdfondsen de midkappers (+3,77%) in de schaduw stelden. Toch durfde vrijwel geen handelaar hardop over een definitieve omslag te speculeren.

"Of sectoren qua waardering naar beneden zijn doorgeschoten is lastig te bepalen", aldus Stroeve-econoom Bert Burger, die niet denkt dat het dieptepunt achter de rug is zolang veel eerder geformuleerde winstverwachtingen onzeker zijn. "Over de langere termijn zijn wij optimistisch gestemd. Maar ik zou aan één mooie beursdag nu nog geen conclusies durven verbinden. Dat luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars zwaar zijn getroffen weten we. Maar er kan ook nog slecht nieuws uit onverwachte hoek komen."

Kortdurend of niet gisteren was het over een breed front feest. Belangrijk voor de index was de opmars van de zwaargewichten. De financiële waarden herstelden zich bij meer dan gemiddelde omzetten overtuigend van de schade die de afgelopen weken werd opgelopen. ABN Amro werd 9,7% meer waard op EUR17,39; Aegon werd bijna 12% duurder op EUR26. ING Groep sloot op EUR24,75, een winst van 8,6%. Hekkensluiter Fortis steeg met 6,7% naar EUR23,60.

Als deze slotstanden worden vergeleken met die op 10 september, de dag vóór de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, is het beeld zeer divers. In de bijna twee weken die volgden op de catastrofe verloor ABN Amro 6%, Aegon 9%, Fortis 15% en ING Groep 18%. De in economisch barre tijden doorgaans zo gewaardeerde verzekeringspoot, het toonbeeld van een stabiele inkomstenstroom, is na de miljardenschade in New York juist een onzekere factor.

Ook het traditionele zwaargewicht Koninklijke Olie herstelde zich van de klappen die het vorige week opliep, nadat de gigant bekendmaakte dat de productiegroei lager uit zal vallen. Gisteren klommen de 'Olies' met bijna 9% naar EUR49,88. De stortvloed aan analisten die het fonds inmiddels ondergewaardeerd vinden worden daarmee alvast een beetje op hun wenken bediend. Toch is het verlies sinds die fatale datum van 11 september nog steeds groot. Op de dag voor de aanslagen sloot de Koninklijke op EUR59,56. De slotkoers van gisteren ligt daar ruim 16% beneden.

Juist de defensieve fondsen konden het feestje van gisteren niet bijbenen. Ahold (+0,9%) en Numico (+0,9%) wisten nog net winst te boeken, maar Wolters Kluwer (-0,3%), TNT Post Groep (-0,3%) en Unilever (-3,1%) verloren als enige hoofdfondsen terrein. De laatstgenoemde zeep- en voedingsmiddelenreus zei gisteren tijdens een teleconferentie vast te houden aan de eerder geformuleerde winstvoorspelling, maar beleggers kregen een onbehaaglijk gevoel bij de 'voorzichtigheid' die over de nabije toekomst werd uitgesproken.

De meest spectaculaire stijgers binnen de AEX waren Buhrmann (+18%) en Gucci (+21,1%). Het Italiaanse modehuis profiteerde van nieuws dat vrijdagmiddag nabeurs naar buiten kwam: de STE heeft toestemming gegeven voor de overname van het LVMH-belang door PPR. Daarmee lijkt de tasjesoorlog en het daarmee gepaard gaande juridische wapengekletter voorgoed voltooid verleden tijd.

Binnen de midkap waren het ASM International (+12,6%), BE Semiconductor (+10%), Landis (+12,3%), Van der Moolen (+10,5%), Unit 4 Agresso (+15,8%) en Wessanen (+10,4%) die dubbelcijferige koerswinsten lieten zien. KLM behoorde met een slotkoers van EUR8,85 (+2,3%) tot de achterblijvers, het akkoord over Europese steun aan de luchtvaart ten spijt.

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws in deze krant dat supermarkt Laurus niet langer vasthoudt aan één landelijke formule (Konmar), maar ook Super de Boer en Edah in stand houdt. Het aandeel werd 9,8% meer waard op EUR3,59. Laurus wil niet meer kwijt dan dat de huidige topman Konings "op korte termijn, waarschijnlijk deze week" met de nieuwe plannen komt. Positief, meent effectenbank Stroeve, die haar verkoopadvies voor het concern echter handhaaft. "Met name de zwakke balans en de aanhoudende problemen in Spanje blijven een blok aan het been."

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.