De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanval geopend op
terreurgeldstroom

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - Het Witte Huis heeft frontaal de aanval geopend op de financiële infrastructuur van het internationale terrorisme. President Bush zegt het wereldwijde bankwezen de wacht aan en dreigt bezittingen van buitenlandse banken in de VS te bevriezen als zij niet meewerken aan het lamleggen van de terreurgeldstroom.

Financiële instellingen lopen zelfs de kans geheel van de Amerikaanse markt te worden geweerd bij een weigering terroristische tegoeden te blokkeren. "Wie zaken doet met terroristen, doet geen zaken meer met ons", zo luidt de boodschap van Bush. Groot-Brittannië en Zwitserland hebben volgens het Witte Huis al beslag gelegd op diverse verdachte bankrekeningen.

De president wil terroristen "financieel uithongeren" en heeft een speciale anti-terreur task force van het ministerie van Financiën opdracht gegeven tegoeden en transacties te bevriezen van 27 personen en organisaties die worden verdacht van terrorisme of ondersteuning van terreur. Voornaamste doelwit van het financiële offensief is Osama bin Laden, het vermeende brein achter de aanslagen in New York en Washington.

Kopstukken

Op de zwarte lijst prijken verder de namen van elf kopstukken uit Bin Ladens organisatie 'Al Qaeda' (De Basis) en tien aan de terreurchef gelieerde bewegingen, zoals de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA), de Egyptische Islamitische Jihad en de Filippijnse groep Abu Sayyaf.

Ook worden drie islamitische liefdadigheidsinstellingen op de korrel genomen, waaronder de Wafa Humanitaire Organisatie en de in Pakistan gevestigde Al-Rasheed Trust. Deze laatste organisatie hekelt op zijn website de 'vreselijke complotten van Europa en de VS'. Al Rasheed Trust fungeert als een overkoepelende organisatie voor charitatieve instellingen in de moslimwereld. President Bush noemt verder één commerciële onderneming als dekmantel van terreur: het im- en exportbedrijf Mamoun Darkazanli. De lijst wordt binnenkort uitgebreid.

In de VS zijn tot nog toe slechts drie verdachte bankrekeningen getraceerd. De rekeningen, waarop circa één miljoen gulden stond, zijn gebruikt door de negentien vliegtuigkapers die betrokken waren bij de vernietiging van het World Trade Center in New York en de gedeeltelijke verwoesting van het Pentagon. De meeste financiële bezittingen van terreurbewegingen bevinden zich buiten de VS.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verklaarde gisteren dat de internationale coalitie tegen terreur gevraagd zal worden om volledig mee te werken aan "de aanval op alle onderdelen van de globale infrastructuur van het terrorisme". De VS onderhandelen met de Verenigde Naties, de Europese Unie en de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) over intensieve samenwerking en uitwisseling van informatie.

Rapport

Powell bevestigde dat de Amerikaanse regering bezig is met de samenstelling van een rapport waarin zal worden aangetoond dat Bin Laden schuil ging achter de aanvallen op de VS, waarbij twee weken geleden vermoedelijk meer dan 6000 doden vielen. In de terreurnasleep zijn in de VS 352 personen aangehouden; er wordt nog jacht gemaakt op 392 potentiële verdachten. Dit maakte minister van Justitie John Ashcroft, gisteravond bekend.

Terwijl Bin Laden gisteren opriep tot een heilige oorlog tegen de "Amerikaanse kruisvaarders", ging de opbouw van een geallieerde strijdmacht in de Golfregio en de Arabische Zee gestaag door. De VS-luchtmacht heeft voor de komende 30 dagen alle pensioneringen en ontslagen uit actieve dienst in de ijskast gezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.