De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Taliban nog verder in het nauw

door Charles Sanders

   
 

ISLAMABAD - Het Taliban-bewind in Afghanistan raakt steeds verder in het nauw. De Pakistaanse ambassade in de hoofdstad Kaboel sloot gisteren haar deuren, op het slagveld bracht de Afghaanse oppositie het Taliban-leger een zware slag toe en de Amerikaanse troepenopbouw in de regio gaat gestaag door.

Als reactie op een dreigende westerse aanval mobiliseerde het fundamentalistische bewind nog eens 300.000 manschappen voor de heilige oorlog tegen de Verenigde Staten. Volgens militaire attaché's in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is dat aantal schromelijk overdreven en kan Taliban-leider Mohammed Omar maximaal 100.000 krijgers op de been brengen.

De Afghanen namen gisteren terreinwagens en satellietnavigatie-apparatuur van de nog in het land aanwezige VN-medewerkers in beslag. De VN-ers werd het verboden gebruik te maken van computers en communicatiemiddelen. Op overtreding van het verbod is de doodstraf gesteld. Tijdens een persconferentie verklaarde Abdul Zaïf, de ambassadeur van de Taliban in Islamabad, dat zijn land er alles aan doet Osama Bin Laden "te vinden en hem te vragen het land te verlaten".

Satellietfoto's en opnamen van Britse Nimrod-afluistervliegtuigen van het 51e 'top secret' squadron van de Royal Air Force tonen dat de Taliban zich concentreren op de verdediging van de hoofdstad en van Kandahar, waar de islamitische raad van het land zetelt. In het berggebied tussen beide steden zou Osama bin Laden zich op dit moment schuil houden, opgejaagd door Britse commando's.

De Saoedische terrorist stuurde gisteren een fax naar een Arabisch tv-station waarin hij de Pakistanen opriep tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten. De moslims moeten "de nieuwe joodse kruistocht op het grondgebied van Pakistan en Afghanistan vernietigen", aldus Bin Laden. Of de fax ook daadwerkelijk afkomstig is van de terrorist, is niet bevestigd.

Islamitische groeperingen in Pakistan riepen gisteren andermaal op tot landelijke protesten. De Pakistaanse president Pervez Musharraf ligt in eigen land zwaar onder vuur vanwege zijn steun aan de VS. De leider van een grote moslimbeweging, de Jamiat Ulema-i-Islam, dreigde met een jihad "zoals tegen de Russische communisten. De Amerikanen zullen hetzelfde lot ondergaan", aldus Maulana Fazlur Rehman.

Pakistan lijkt zich echter steeds meer neer te leggen bij volledige en onvoorwaardelijke aansluiting met het anti-terrorisme bondgenootschap. Met onmiddellijke ingang is de complete staf van de Pakistaanse ambassade in Kaboel, twaalf man sterk, teruggeroepen naar Islamabad. Alleen agenten van de geheime dienst en de militaire attaché zijn in Kaboel achtergebleven. In Islamabad verwacht men dat het niet lang zal duren voordat ook Pakistan de erkenning van het Taliban-bewind opgeeft, zoals eerder de Verenigde Arabische Emiraten al deden.

Hoewel Musharraf beweert dat nog geen Amerikaanse troepen op Pakistaans grondgebied zijn, zouden op bases bij Quetta en Peshawar al verkenners van de 82e en 101e luchtlandingsdivisies zijn gearriveerd om de komst van duizenden infanteristen en para's voor te bereiden. De Pakistaanse president ontving gisteren een delegatie uit Washington om de militaire wensen van de Amerikanen te bespreken.

De Afghaanse oppositie, verenigd in de Noordelijke Alliantie, heeft de hoofdverkeersader naar Oezbekistan onder controle gekregen. De stad Zari Bazar is volgens luitenant-kolonel Nawroz Nabani, commandant van een met Russische T55's uitgeruste tankdivisie, nu in handen van het verzet.

Naast de al aanwezige Special Air Service (SAS) zouden vanuit buurland Tadzjikistan meer Britse 'special forces' Afghanistan binnentrekken, geholpen door het verzet. Moskou heeft gisteren gezegd de Noordelijke Alliantie te zullen steunen, maar zelf geen militairen naar Afghanistan te sturen.

Als het tot luchtaanvallen komt, zullen Amerika en Groot-Brittannië waarschijnlijk wachten tot de paus, die het nabij gelegen Kazachstan bezoekt, is vertrokken. Kazachstan verklaarde gisteren de VS met alle mogelijke middelen bij te zullen staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.