De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Washington lonkt naar 'id-kaart'

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse regering overweegt de invoering van identiteitskaarten ter bestrijding van het terrorisme. Daarbij zou onderscheid worden gemaakt tussen burgers met de Amerikaanse nationaliteit en buitenlandse ingezetenen.

In het Congres circuleert een voorstel waarin het dragen van een 'id-kaart' verplicht wordt gesteld. Uit opiniepeilingen blijkt dat het voorstel vooral op veel steun kan rekenen van vrouwen.

Topman Larry Ellison van softwareconcern Oracle is bereid om gratis de technologie te leveren voor het opzetten van een landelijk identificatiesysteem. Hij verklaarde dit in een interview met een tv-station in San Francisco. "Wat we nodig hebben is een nationale identiteitspas, voorzien van foto en vingerafdruk." Volgens Ellison is bescherming van de privacy toch al grotendeels "een illusie in het elektronische tijdperk".

President Bush staat volgens insiders echter nog huiverig tegenover het voorstel. Wel heeft hij hierover naar verluidt van gedachten gewisseld met de Britse premier Tony Blair tijdens diens bezoek aan Washington vorige week. Ook in Groot-Brittannië wordt gepleit voor de invoering van een id-kaart. Blair zou echter voorstander zijn van een systeem op basis van vrijwilligheid.

De Amerikaanse overheid is bezig met de invoering van tal van vrijheidsbeperkende maatregelen in de nasleep van de terreuraanvallen. Zo wil justitie dat vreemdelingen voortaan in geval van een noodtoestand voor onbeperkte tijd gedetineerd mogen worden. Minister van Justitie Ashcroft pleitte gisteren in het Congres voor een forse uitbreiding van het opsporingsarsenaal, waaronder de mogelijkheden om het telecommunicatieverkeer in kaart te brengen en af te tappen.

Beveiliging

Bij de beveiliging van luchthavens wordt mogelijk gebruik gemaakt van nieuwe technologie voor het scannen van gezichten. Het gaat om hetzelfde hightech-systeem dat eerder voor opschudding zorgde toen het werd toegepast om verdachten op te sporen in de menigte bij de Super Bowl in Florida. Van de gescande gezichten worden de belangrijkste karakteristieken verzameld en vergeleken met de 'gezichtsafdrukken' van verdachten in een database.

Verspreid door de VS zijn inmiddels al diverse gewapende 'air marshals' aan boord van een reeks vliegtuigen gestationeerd. De autoriteiten zouden overwegen om de hele civiele luchtvaartvloot te laten bewaken door maar maar liefst twee agenten per vliegtuig.

Ook in Duitsland is gisteren officieel bevestigd dat sinds een aantal dagen speciaal opgeleide mensen van de grensbewaking uit veiligheidsoverwegingen aan boord zijn van vluchten van Lufthansa. Op welke vluchten de bewakers worden ingezet, werd niet bekendgemaakt, evenmin werd er iets over hun aantal en bewapening meegedeeld.

In luchtvaartkringen is kritiek geuit op de inzet van de zogeheten sky marshals, omdat grondbeveiliging veel effectiever zou zijn. "Als een terreurcommando erin slaagt aan boord te komen, is het feitelijk al te laat", aldus de critici van de maatregel, die pleiten voor een betere controle van passagiers en bagage op de vliegvelden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.