De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Harde maatregelen bepleit tegen relsupporters
Opleving voetbalgeweld
verrast politie en clubs

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Grondiger fouilleren, een alcoholverbod voor uit-supporters en meer toegangsverboden moeten de onverwachte terugkeer van rellen binnen voetbalstadions beteugelen. Politie, KNVB en voetbalclubs beraden zich nog deze week op dergelijke spoedmaatregelen.

Aanleiding is de plotselinge opleving tijdens dit nog prille seizoen van het sinds enige jaren vrijwel uitgebannen hooliganisme binnen de stadions. Uitgangspunt van de beraadslagingen is om het plezier van goedwillende aanhangers zo min mogelijk te bederven.

Afgelopen zondag werd de beladen streekderby NAC-Willem II gestaakt nadat een deel van de Bredase aanhang de Tilburgse keeper De Vlieger bekogelde met golfballen, aanstekers, vislood, munten en mobiele telefoons.

Ook de ontmoeting RBC-ADO was het voorbije weekeinde het toneel van rellen met Haagse supporters. Eerder gingen supporters elkaar te lijf tijdens Feyenoord-Ajax, Twente-Ajax en Vitesse-Utrecht.

De KNVB in Zeist en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) in Utrecht, de politieorganisatie die zich voltijds bezighoudt met hooligans, zijn verrast.

Baldadigheid

"Door de scheiding van de supportersvakken, de verbeterde kaartverkoop en de invoering van stewards was de ellende jarenlang goeddeels voorbij. De problemen deden zich eerder voor buiten de stadions," aldus CIV-chef H. Groenevelt.

Groenevelt ziet de incidenten in Breda los van de andere rellen. "Het bekogelen van spelers is een probleem, maar valt onder baldadigheid. Daarmee is het iets anders dan supportersrellen waarbij aanhangers andere vakken aanvallen."

Politie en KNVB bepleiten harde maatregelen tegen 'de kleine kern die problemen als in Breda veroorzaakt'. "De club moet de daders opsporen via alle mogelijkheden, zoals videobeelden en foto's, en hun een stadionverbod opleggen", aldus zegsman R. ter Leede van de voetbalbond. Het CIV wil een intensievere fouillering bij de ingang: "Het mag niet gebeuren dat lieden met golfballetjes in hun vak kunnen komen."

Aanpak

Het probleem van de binnen de stadionmuren vechtende hooligans moet structureler worden aangepakt. "Omdat het lange tijd rustig is geweest, zie je dat clubs uit commercieel oogpunt overgebleven kaarten verkopen bij risicovakken. De clubs moeten hier kritisch naar kijken, want dat kan blijkbaar nog steeds niet zonder problemen."

Ook een alcoholverbod tijdens de heenreis van bezoekende supporters is een optie.

De overkoepelende organisatie van voetbalsupporters SOVS vreest dat de goedwillende supporters gaan lijden onder de kwaden. "Naar aanleiding van enkele geïsoleerde incidenten worden straks landelijke maatregelen van kracht, we willen hierover graag overleg met de betrokken instanties."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.