De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sproeivliegers alert
na aanslagen in VS

Van onze verslaggevers

   
 

ZIERIKZEE - Nederlandse sproeivliegers hebben na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten maatregelen genomen om eventueel misbruik met de vliegtuigjes te voorkomen. Welke dat zijn kon T. Prince, secretaris van de Vereniging van Landbouw Luchtvaartbedrijven gisteravond niet zeggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Nederlandse sproeivliegers hebben na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten maatregelen genomen om eventueel misbruik met de vliegtuigjes te voorkomen. (Foto: Bob Friedlander)
Volgens Prince, zelf sproeivlieger, is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand met kwade bedoelingen in Nederland in een sproeivliegtuigje kan stappen. ,,In ons land mogen ongeveer tien mensen zo'n toestel besturen. Gemiddeld komt daar een keer in de drie jaar een nieuwe vlieger bij. We kennen elkaar dus allemaal.''

Om een sproeivliegtuig te mogen besturen, moet je beroepsvlieger zijn en een aantekening sproeivliegen hebben gehaald. ,,De mensen vliegen in opdracht van boeren'', aldus Prince.

Bovendien is het volgens hem niet mogelijk om met de chemicaliën die in Nederland worden gebruikt een ramp te veroorzaken. Het zijn vooral bestrijdingsmiddelen tegen schimmels, zoals de aardappelziekte.

Ook Erik Bogaerds, van Bogaerds Cord BV, een bedrijf in Lelystad gespecialiseerd in landbouwvluchten, stelt dat een terroristische aanslag met een sproeivliegtuig in ons land 'nagenoeg uitgesloten is.'

Nekslag

Volgens Bogaerds is de branche al jaren zeer alert op veiligheidsaspecten. "Een foutje in ons dagelijks werk waardoor mensen direct gezondheidsschade oplopen zou onmiddellijk de nekslag betekenen voor onze gehele bedrijfstak. Er zijn daarom jaren geleden al maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat mensen niet zomaar met zo'n kist aan de haal kunnen gaan. Het stelen van een sproeivliegtuig is bij ons uitgesloten. Daar heb je een speciale accu voor nodig. Die dingen liggen achter slot en grendel. Het bedienen van de installatie vergt bovendien langdurige oefening, van mensen die toch al een ruime vliegervaring hebben."

Flevoland is de laatste provincie waar sproeivliegtuigen nog gebruikt worden. "Door de kosten van de verzekering en door milieu-eisen wordt nog slechts hoogst zelden vanuit de lucht gesproeid. Daardoor zijn er steeds minder toestellen, aldus directeur Ruben Sicking van Luchthaven Lelystad. "Er zijn nog drie vliegstrips om sproeivluchten te starten en te landen. Die bevinden zich behalve in Zeewolde ook bij Swifterbant en vlakbij Groningen. Nederland is wel het laatste land waar iemand met kwaad in de zin, zijn heil zal zoeken. In de VS vind je die vliegtuigen bij bosjes," aldus Sicking.

Vlakbij Almere bevindt zich de enige onbewaakte opstelplaats voor sproeivliegtuigen in Nederland, waar terroristen eventueel zonder veel moeite bij kunnen.

Volgens de Amerikaanse media heeft de FBI tussen de bezittingen van een arrestant een handboek over het sproeien van pesticiden gevonden. Ook zou een van de daders van de aanslag op het WTC in New York eerder in Florida hebben geïnformeerd naar het gebruik van sproeivliegtuigen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) heeft het vliegen met sproeivliegtuigen tot vandaag verboden uit angst voor mogelijke chemische of biologische aanslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.