De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  70-jarige Korthals Altes stapt vandaag uit actieve politiek
'Maar ik blijf
beschikbaar'

   
 

DEN HAAG - "Ik had het graag afgemaakt maar afspraak is afspraak, dus stap ik halverwege op." Volgens Eerste-Kamer-voorzitter en VVD-erelid Frits Korthals Altes zit er niets anders op dan de actieve politiek vandaag na meer dan 40 jaar vaarwel te zeggen nu CDA-senator Braks volgens afspraak na twee jaar de voorzittershamer van hem overneemt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Frits Korthals Altes legt vandaag de voorzittershamer van de Eerste Kamer neer. "Ik had het graag afgemaakt, maar afspraak is afspraak."
"Ik kan natuurlijk weer gewoon lid van de Eerste Kamer worden, maar dat zie ik niet zitten. Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen, ben al eens fractievoorzitter geweest en zie ook totaal geen toekomst als backbencher."

Het voorzitterschap van de Eerste Kamer beschouwt de 70-jarige Korthals Altes als de kroon op zijn politieke loopbaan die in 1975 echt begon met het voorzitterschap van de VVD en in 1982 uitmondde in een zevenjarig ministerschap van Justitie in de kabinetten-Lubbers I en II.

Nieuwe situatie

Hoewel sindsdien veel verbeterd is aan de veiligheid en bescherming van de Nederlandse burger is volgens de VVD'er een nieuwe situatie ontstaan na de aanslagen in de Verenigde Staten.

"De burgers moeten nu het gevoel hebben dat zij veilig zijn. Je kunt natuurlijk niet zomaar een blik agenten opentrekken, maar het blauw zal toch veel zichtbaarder op straat aanwezig moeten zijn. Vergeleken met andere landen kan hier nog heel veel meer controle komen."

Naast invoering van een algehele identificatieplicht wil de liberaal ook de controles aan de grens weer terug.

"Zo'n hokje is toch zo weer neergezet. Bovendien is het de eerlijkste manier, omdat je iedereen controleert. Als je dit in de grote steden gaat doen, loop je toch het gevaar dat allochtone burgers het gevoel krijgen dat ze er eerder uitgepikt worden."

De VVD'er heeft zich de afgelopen dagen enorm geërgerd aan de incidenten die na de aanslagen in de Verenigde Staten in Nederland plaatsvonden zoals feestende jongeren, maar ook de brandstichting in een islamitisch schoolgebouw.

Volgens de liberaal is er in ons land dan ook het nodige mis als het gaat om respect voor elkaar en de beleefdheidsvormen. "Ik stoor mij net als veel Nederlanders enorm aan de toegenomen agressie op straat en in het verkeer. Ook kan ik niet geloven wat een troep je aantreft als je zaterdag aan het eind van de middag door een winkelstraat loopt."

De liberaal erkent dat zijn partij het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers wellicht wat heeft overschat. "Individuele vrijheid is en blijft essentieel, maar sinds de vooruitgang in de jaren zestig begon heeft het verantwoordelijkheidsgevoel helaas geen gelijke tred gehouden."

Voor zijn partij de VVD ligt er daarom in de komende jaren nog genoeg werk. Ook Korthals Altes beseft dat de komende verkiezingen spannend worden nu er een grote kans is dat Nederland straks een VVD-premier krijgt.

Over zijn voorkeur voor Dijkstal of Zalm spreekt hij zich niet uit, maar Korthals Altes vindt wel dat voorzitter van de Tweede-Kamerfractie automatisch de politiek leider is tot de volgende Kamerverkiezingen. Verder is Annemarie Jorritsma een geschikte kandidaat om voorzitter van de Tweede Kamer te worden.

Nut

De steeds weer zichtbare discussie over het nut en de rol van de Eerste Kamer zal uiteraard ook blijven terugkeren. Volgens Korthals Altes heeft het tweekamerstelsel wel degelijk zijn nut, maar zullen Tweede-Kamerleden en ministers altijd kritisch blijven. "De Tweede Kamer vindt het niet leuk dat hun werk nog eens wordt bekeken en ministers hebben toch een kans op afbreukrisico", aldus de liberaal. "Senatoren moeten dus wel voor zichzelf opkomen."

Zelfkritiek heeft hij echter ook. "De Eerste Kamer moet wel zuiver blijven werken en bij onderwerpen waarop alleen ja of nee kan worden gezegd niet de illusie wekken dat de voorstellen kunnen worden veranderd, zoals bij de discussie rond de gemeentelijke herindeling in Den Haag."

Misschien gaat Korthals Altes als informateur zelf ook nog wel een rol spelen in de komende formatie wanneer al deze thema's weer aan de orde komen. Want voor de liberaal in hart en nieren betekent het vertrek uit Den Haag absoluut geen afscheid van de politiek. Het schoffelen van de tuin wordt niet zijn belangrijkste bezigheid.

"Mijn tuin is vrij klein, dus dat lukt sowieso wel. Nee, ik ga het echt niet rustig aan doen. Ik ben nog steeds beschikbaar om van alles te doen voor mijn partij of de politiek", zo stelt de liberaal, die het maar onzin vindt dat bij een bepaalde leeftijd wordt verwacht dat je verder niets meer te doen hebt.

"Er ligt thuis een flinke stapel boeken en er zijn ook wel wat reisplannen, maar als ik mij de komende jaren nog ergens nuttig kan maken dan ben ik volop beschikbaar."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.