De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Talloze illegalen in huis met uitkering
Verbazing bij Justitie
na brandbrief van VNG

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG/ROTTERDAM - Duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers die al lang weer terug in eigen land hadden moeten zijn, maken op dit moment misbruik van huisvesting en allerlei andere gemeentelijke voorzieningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie).
Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brandbrief aan staatssecretaris Kalsbeek (Justitie).

De wantoestanden worden volgens de VNG veroorzaakt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie verzuimt om gemeenten in te lichten welke asielzoekers ons land definitief moeten verlaten.

Staatssecretaris Kalsbeek laat via een woordvoerster weten dat zij ontzettend verbaasd is over de informatie van de VNG. "Wij herkennen ons helemaal niet in de inhoud van de brief. De IND informeert de gemeenten wel degelijk over de personen die zijn uitgeprocedeerd.

Slechts in heel uitzonderlijke gevallen mag iemand langer in de opvang blijven, maar dan gaat het echt om enkele asielzoekers", aldus de Justitie-woordvoerster.

Het CDA roept staatssecretaris Kalsbeek vandaag naar de Tweede Kamer om tekst en uitleg te geven over de uitgeprocedeerde asielzoekers.

'Schandalig'

"Het is echt ongelooflijk en schandalig als er inderdaad duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers nu nog een huis en een uitkering hebben, terwijl zij daar geen recht op hebben", aldus CDA-Kamerlid Wijn.

Ook de VVD is geschrokken van de informatie van de VNG. "Dit is een ernstige zaak. Ik krijg de indruk dat de staatssecretaris het allemaal niet in de hand heeft", aldus VVD-Kamerlid Kamp, die van Kalsbeek wil horen welke maatregelen ze gaat nemen.

De kosten van de opvang en verzorging van uitgeprocedeerde asielzoekers zijn enorm voor de Nederlandse samenleving; per maand ruim 1500 gulden per asielzoeker.

"Zo worden vele miljoenen guldens over de balk gesmeten die uiteindelijk allemaal voor rekening komen van de belastingbetaler", stelt VNG-beleidsmedewerker I. Ketelaar, die ruim vijftig gemeenten in ons land in een steekproef heeft benaderd.

De VNG kwam tot de ontdekking dat het niet alleen gaat om asielzoekers die recent hun procedure om verblijf hebben verloren.

Opheldering

"Er zitten ook asielzoekers bij die al ver voor de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet in april uitgeprocedeerd waren en nog altijd in de opvang zitten. Gemeenten weten echter van niets en zijn verplicht om die zorg te verlenen", aldus Ketelaar.

De Tweede Kamer wil verder ook opheldering van Kalsbeek over het bericht van de VNG dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan sommige gemeenten vraagt om uitgeprocedeerde asielzoekers toch op te vangen.

Het zou dan gaan om 'zielige gevallen', zo zegt de VNG. Justitie bestrijdt dat het COA gemeenten benadert om uitgeprocedeerde asielzoekers toch op te vangen. "Die informatie is niet juist", aldus een Justitie-woordvoerster.

Eind juni van dit jaar maakte Kalsbeek bekend dat alleen bij zeer hoge uitzondering uitgeprocedeerde asielzoekers die buiten hun schuld niet binnen de 28 dagen uit de opvang konden vertrekken, iets langer mogen blijven. Daarbij gaat het dan bijvoorbeeld om personen wiens vliegtuig naar hun land van herkomst pas een paar dagen later vertrekt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.