De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Als vorm van protest tegen internationale terreur'
In heel Nederland
kleine incidenten

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten baren ook alsmaar toenemende kleine excessen in ons land de nodige zorgen. De afgelopen tien dagen is sprake geweest van enkele tientallen incidenten. "Relatief kleine aanslagen die een vorm van protest zijn tegen de internationale terreur. Daar lijkt het althans sterk op", aldus justitie-woordvoerders dit weekeinde.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft inmiddels een groot aantal meldingen binnengekregen van burgers die anderen verdenken van terroristische activiteiten. "Het gaat om vele tientallen tips", aldus een BVD-woordvoerder. Afgelopen zaterdag overlegde politiek Den Haag met de Raad van Hoofdcommissarissen.

Ook afgelopen weekeinde vonden op verschillende plaatsen in ons land incidenten plaats.

Molotovcocktail

Bij de Syrisch Orthodoxe kerk in Rijssen werd een fles met benzine door een thermopane ruit gegooid. Wonder boven wonder vloog de molotovcocktail niet in brand. Wel heeft het kerkbestuur aangifte gedaan van poging tot brandstichting. Een week eerder werden ook al vernielingen gepleegd bij het gebouw. Toen werden de woorden 'Afghaan' en 'Bin Laden' op de muur gekalkt.

Onbekenden stichtten zondag brand gesticht in de moskee Suleyman Celebi aan de Hoefslag in Gorinchem. De daders gooiden met een tegel de dubbele ruit van de kantine aan diggelen. Vervolgens werd de vloerbedekking aangestoken. Het vuur ging vanzelf uit, maar richtte op de hele benedenverdieping grote brand- en rookschade aan.

Jeugdige allochtonen wierpen zaterdagavond in Utrecht bij de Nederlands Hervormde Triumfatorkerk brandbommen naar binnen. Twee vergaderruimtes liepen grote schade op. Rond tien uur was de koster in het Godshuis aan de Marco Pololaan in de probleemwijk Kanaleneiland bezig met de voorbereidingen voor de zondagsdienst. Plotseling hoorde hij glasgerinkel. Het interieur van de beide lokalen had vlam gevat en hij sloeg ijlings alarm. De brandweer voorkwam dat het vuur zich verder uitbreidde.

De plaatselijke omroep van Hilversum heeft zaterdagmiddag zijn rechtstreekse uitzendingen noodgedwongen moeten staken, nadat een onbekend gebleven man bij de studio een verdacht koffertje had achtergelaten. In het pand zijn naast de plaatselijke radiozender ook twee centra voor allochtone jongeren gevestigd. Na twee uur konden de uitzendingen worden hervat omdat het om loos alarm ging.

Een moskee aan de Fruitweg in Den Haag werd in de nacht van vrijdag op zaterdag beklad met hakenkruisen en anti-islamitische leuzen. Afgelopen week werd een moskee in de binnenstad van Den Haag ook al beklad met teksten tegen moslims. Volgens de politie is de bekladding aan de Fruitweg ernstiger. Een woordvoerder sluit een verband tussen beide incidenten niet uit, maar zegt dat dit nog niet is aangetoond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.