De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Moslims worden gezien als vreemden
Cohen: Sfeer van
wantrouwen in
hoofdstad

door Ben Rousseau

   
 

AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam is van mening dat er in de hoofdstad een gevoel van wantrouwen is ontstaan tussen allochtonen en autochtonen. Vooral moslims worden gezien 'als vreemden tussen ons'. Hij zei dit gisteren in de door hem uitgesproken Abel Herzberg-lezing in Amsterdam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Burgemeester Cohen.
Vrijdag nog vroeg de Stedelijke Marokkaanse Raad in een brandbrief aan Cohen om extra politiebescherming. Marokkanen in de stad zouden zich onveilig voelen na de aanslagen in de VS. Volgens de voorzitter van de raad, Abdoe Menebhi, dreigen moslims de dupe te worden van de aanslagen. Hij verwees hierbij naar aanslagen op moskeeën en scholen elders in het land. In Amsterdam is het op wat scheldpartijen na rustig gebleven.

De burgemeester pleitte in zijn toespraak gisteren voor een grotere acceptatie van immigratie naar Nederland. Volgens Cohen moeten we inzien dat de komende vijftig jaar migratie nodig is om onze verzorgingsstaat in stand te houden. "Migratie zou een zaak zijn die gestimuleerd zou moeten worden."

Eenzijdig beeld

Cohen vindt het jammer dat er teveel nadruk ligt op de problemen bij allochtonen. Er is sprake van een 'eenzijdig negatief beeld'. Succesvolle integratie ligt volgens de burgervader uiteindelijk niet bij de immigranten maar bij de autochtone Nederlanders. "Integratie is een kwestie van onszelf en niet van de ander. Als wij ertoe bereid zijn gebeurt het." Hij haalde hierbij het voorbeeld van de joden aan. Zij zouden niet vermoord zijn omdat zij joods waren, maar omdat de samenleving om hen heen ze niet meer accepteerde.

Om ervoor te zorgen dat in de toekomst elke bevolkingsgroep zich thuisvoelt in de hoofdstad is het volgens Cohen nodig een "dialoog op basis van openheid, vertrouwen en respect te voeren."

Maar als het niet lukt met overleg, overtredingen van onze normen en waarden te voorkomen dan moeten er duidelijke grenzen gesteld worden. "We moeten zeggen: ho, dat kan niet, er zijn grenzen," aldus de burgemeester van Amsterdam.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.