De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax-hooligans bestormen ouders en kinderen
Hooligans houden huis in familievak

Van onze correspondent

   
 

ENSCHEDE - Ouders en hun kinderen hebben dit weekeinde in Enschede doodsangsten uitgestaan toen zo'n 150 Ajax-hooligans een zogenoemd familievak bestormden.

De relschoppers wisten het vak binnen te dringen door simpelweg twee hekken te slopen. Daarop ontstond grote paniek en probeerden tientallen ouders en hun kinderen wanhopig en totaal overstuur een veilig heenkomen te zoeken.

In het gedrang liepen vijf personen lichte verwondingen op. In totaal zijn drie aanhoudingen verricht. Ook probeerden Ajax-supporters een persfotograaf zijn spullen afhandig te maken. De fotograaf wist dit ternauwernood te voorkomen, maar wel ontstond schade aan zijn kostbare apparatuur.

Een 39-jarige trouwe Twente-supporter stond met zijn vader (69) in het familievak toen de rellen uitbraken. "Ik voelde aan dat het mis ging", zegt hij. "Meteen na het eerste doelpunt van Ajax werd er Bengaals vuurwerk afgestoken, een teken dat er dus niet goed was gefouilleerd. Vervolgens ging alles ontzettend snel. Er werden hekken afgebroken en voor we het wisten, stonden we oog in oog met nietsontziende voetbalcriminelen. Ze waren bewapend met fietskettingen en boksbeugels, wat meteen aangeeft hoe de controle vooraf was."

"Er stond nog slechts één hek overeind en vanuit ons vak werd alles geprobeerd om te voorkomen dat ze binnen zouden komen. Er werd hete koffie over die gasten heen gegooid, maar ze lieten zich door niets weerhouden. Er speelden zich afgrijselijke taferelen af. Huilende moeders, kinderen die hun ouders kwijt waren geraakt."

"Plotseling kwamen zo'n 150 tot 200 Twente-fans van de harde kern ons vak binnen. Die hadden vanuit vak P gezien wat er gebeurde en waren ons te hulp geschoten. Normaal gesproken heb ik het niet zo op die jongens, maar ik ben nog nooit zo blij geweest ze te zien. Die voorkwamen dat de Ajax-fans ons vak binnenkwamen en hebben ons voor een ramp behoed. Nog met de pauze zijn we weggegaan. De lol was er voor ons af. Kijk, dat hooligans elkaar de hersens in willen slaan, moeten ze zelf weten. Maar dat ze een familievak met weerloze kinderen binnendringen, daar heb ik geen woorden voor."

Bufferruimte

De politie Twente heeft al geruime tijd geleden aangedrongen op extra voorzieningen tussen het supportersvak van de bezoekende club en de Twente-aanhang. "Vorig jaar hebben Ajax-fans ook al geprobeerd uit te breken. We hebben FC Twente toen voorgesteld om een extra buffer tussen de twee vakken te maken. De directie zegt het wel te willen, maar niet te kunnen." Ajax had in verband met de uitbraakpogingen van vorig jaar al minder kaarten gekregen.

Twente is het niet eens met de kritiek van de politie. Volgens de club is er wel genoeg bufferruimte tussen de vakken met de verschillende supporters. Bovendien is het volgens een woordvoerder van Twente uit het oogpunt van veiligheid verplicht dat hekken onder een bepaalde druk bezwijken.

De leiding van FC Twente wil vandaag het veiligheidsbeleid in het Arke-stadion evalueren. Wel heeft de club al kritiek geuit op het Ajax-beleid omdat er onder meer onvoldoende stewards zouden zijn meegereisd naar Enschede.

De politie hoopt overigens op basis van de videobeelden nog meer arrestaties te kunnen verrichten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.