De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nationale volleybalploeg begint het EK met twee klinkende overwinningen
Droomstart Oranje

door Willem Held

   
 

OSTRAVA - Aan de kilheid van de tochtige Vitkovice sporthal in Ostrava hebben de Nederlandse volleyballers geen boodschap. In de grauwe industriestad begonnen zij het EK met hartverwarmend volleybal. En de overwinningen op Slowakije en thuisland Tsjechië bieden een aardig uitzicht op de halve finale. Want ook als Oranje vandaag van Rusland verliest, ligt de tweede plaats in de poule binnen bereik. Wanneer Bulgarije en Slovenië worden verslagen, staat Nederland voor het eerst sinds vier jaar weer in de halve finale van een groot toernooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Vreugde en opwinding bij Nico Freriks na het binnenhalen van een punt. (Foto: ANP)
Niet alleen met de klinkende uitslagen, maar ook met het bij vlagen flitsende spel maakte Oranje indruk. Vooral de eerste twee sets tegen Tsjechië waren van bijzonder hoog niveau. Door het goede samenspel van blok en verdediging kregen de Tsjechen bijna geen bal aan de grond. De vernieuwde Nederlandse ploeg heeft verdedigen tot kunst verheven en dat leidt nu al tot rendement. Bovendien zijn geslaagde acties in het achterveld aantrekkelijk voor de toeschouwers en zeer bevorderlijk voor de spirit in de ploeg. Zelfs de doorgaans zo ingetogen middenaanvaller Sander Olsthoorn, die twee voortreffelijke wedstrijden speelde, toont af en toe zijn emoties. Hij zorgde op belangrijke momenten voor kostbare blokpunten. En brulde vervolgens van plezier.

Ook al is de inbreng van alle basisspelers groot, Richard Schuil is als aanvaller nog steeds van cruciaal belang. Hij scoort er in Ostrava lustig op los en voelt zich als een vis in het water. Na jaren van grote druk speelt Schuil nu ontspannen en trefzeker. En dat was twee jaar geleden, tijdens het mislukte EK in Wenen wel anders. Toen begon Oranje met twee nederlagen (tegen Frankrijk en Tsjechië) en was de kans op de halve finale meteen verkeken. "Daar wil ik niet meer aan denken", zegt Schuil nu. "Dat was het meest rampzalige toernooi wat ik ooit heb gespeeld." Twee jaar geleden heerste er een harde sfeer binnen de ploeg en voelde Schuil de hoge druk vaak als een loden last. De ranke Fries erkent dat de veranderde sfeer ook te maken heeft met het vertrek van Peter Blangé en Bas van de Goor. "Bas en Peter drukten een enorme stempel op het team. Dat bedoel ik niet negatief, want het zijn spelers van wereldklasse. Maar nu ben ik in ieder geval veel meer relax. Ik ga er gewoon staan en zie wel wat er gebeurt."

Volgens Schuil is het huidige Tsjechië beter dan het team waar Oranje twee jaar geleden in Oostenrijk van verloor. Dat is opvallend, omdat het Nederlandse team van toen veel meer ervaring in huis had. "Toch spelen we nu gewoon beter dan in die periode", meent Schuil. "Die eerste twee sets tegen Tsjechië waren echt heel goed. We hebben alleen moeite om dat niveau lang vast te houden." Ook bondscoach Bert Goedkoop vindt dat zijn team nog niet stabiel genoeg is. "Dat is ook logisch want we spelen voor het eerste jaar in deze samenstelling. Normaal gesproken is een team dat een groot toernooi wint minstens drie jaar bij elkaar." Over het winnen van dit EK wil Goedkoop nog niet serieus praten. "We gaan eerst maar eens van Rusland proberen te winnen. En daarna is vooral het duel de Bulgaren nog erg lastig. Die kunnen beslist een hoog niveau halen."

Maar dat kan Nederland dus ook, zo bleek in de afgelopen dagen. En dat terwijl alle ogen gericht waren op de jongste nieuweling van het stel: de 19-jarige spelverdeler Nico Freriks. De vraag was of hij tijdens zijn eerste EK-bestand zou zijn tegen de druk. Na de wedstrijden tegen Slowakije en Tsjechië was het antwoord bevestigend. "Ik ben wel eens nerveuzer geweest", sprak Freriks na de vuurdoop. "Bijvoorbeeld tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Den Bosch. Met de spanning viel het nu echt wel mee. Ik speel gewoon mijn spel en in principe heb ik overal schijt aan. Ik ga echt niet voorzichtig spelen."

Uitslagen:

Nederland - Slowakije 3-0 (25-20, 25-21, 30-28)

Nederland - Tsjechië 3-1 (25-15, 25-17, 19-25, 25-20)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.