De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Getergde Arnold Bruggink en John de Jong maken het verschil tegen Fortuna Sittard
PSV spreekt
reserves aan

door Yoeri van den Busken

   
 

EINDHOVEN - Kamergenoten en concurrenten. Maar toch ook: twee zielen, één gedachte. Arnold Bruggink en John de Jong mochten na 45 doelpuntloze minuten aan een warming-up beginnen en hadden al gezien wat het spel van PSV ontbeerde. De Jong: "We zeiden tegen elkaar dat er meer beleving moest komen. De wedstrijd zat op slot, het was een beetje tam. Ik had het gevoel dat we heel snel zouden scoren als er maar op de bal gejaagd werd." Trainer Erik Gerets sprak met succes zijn reserves aan. Geïnspireerd spelend, storend en stuwend bracht het duo een kentering teweeg die tegen het defensieve Fortuna Sittard goed was voor de winst (3-0) en een hoop zelfvertrouwen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Jan Vennegoor of Hesselink scoort 1-0, Arnold Bruggink en John de Jong kijken toe.
Gerets kan er maar beter snel aan wennen. En als hij er moedeloos van wordt, kan hij altijd even aan Co Adriaanse vragen hoe te handelen. Zo verwoed als de Ajax-coach een seizoen lang werd achtervolgd door zijn uitspraak dat Ajax voor een plaats bij de eerste vijf zou gaan, zo weet Gerets inmiddels dat na elke wedstrijd de discussie over zijn aanvalslinie tegen het licht wordt gehouden.

"Ik ben blij dat ik Jan de afgelopen tien dagen bij me heb gehad. Hij gaat met reuzensprongen vooruit. Zodanig, dat ik niet meer om hem heen kan", zei de coach vrijdag over Jan Vennegoor of Hesselink. Die opmerking betekent dus indirect dat Bruggink, want hij werd het slachtoffer, kennelijk geen progressie boekt. Hoewel het hem niet persoonlijk werd verteld, voelde hij de bui na de training al hangen. "Ik was wel even van slag, ja." Zaterdag nam hij teleurgesteld plaats op de bank.

Het is frustrerend, gaf Bruggink toe, om steeds weer te moeten laten zien wat hij waard is. Na het vertrek van Luc Nilis zou hij de nieuwe aanvalsleider van PSV worden. Na het vertrek van Ruud van Nistelrooy klonk dezelfde melodie in het Philips-stadion. Zo gaat het al vier jaar. Mocht Kezman eventueel na dit seizoen vertrekken, dan komt er wel weer een ander. Het moment dat Bruggink zijn conclusies trekt, komt op deze manier waarschijnlijk naderbij. Ondertussen blijft hij de ideale professional. Omdat hij steeds weer in staat is zijn ergernis om te zetten in positieve energie.

Dat bleek zaterdag. Hij viel in voor Kezman, de eergevoelige Joegoslaaf die niet tot zijn recht kwam naast Vennegoor of Hesselink. Wanneer PSV met twee spitsen achter elkaar speelt, staat Bruggink bij Gerets nimmer ter discussie. Tegen Fortuna was het strijdplan een halve slag gedraaid. Door de flankspelers Adil Ramzi en Dennis Rommedahl 'hangend' te laten spelen, moest de ruimte benut worden door Vennegoor en met name de beweeglijke Kezman. "Ik wil die twee toch aan elkaar laten wennen. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan. Vandaag was het meer vallen dan opstaan. Ze werden te makkelijk aan banden gelegd", aldus Gerets.

De keuze om Kezman halverwege te laten vallen, was een logische. Naarmate een wedstrijd vordert zonder een openingsdoelpunt, neemt de kans op een stormloop toe. In dat geval heb je meer aan de kopsterke Vennegoor of Hesselink. "Bovendien was Jan frisser dan Mateja." Maar Bruggink en De Jong voor de fletse Vogel (vermoeidheid na twee interlands) gaven PSV direct meer snelheid en accuratesse mee. Twee keer spreidde Bruggink het bedje voor Vennegoor. De Jong zorgde zelf voor 3-0. "De wissels stonden garant voor de winst", wist ook Gerets.

Voor het eerst weer eens een wedstrijd zonder tegentreffer, met de rectificatie in het spel van de centrumverdedigers Kevin Hofland en Yuri Nikiforov en met een weer eens flitsende Ramzi. PSV brak tevens met de traditie dat er punten worden verspeeld na een interland-onderbreking.

Daar kon Gerets, zo kort voor de eerste wedstrijd in de Champions League, dus content mee zijn. Gisteren vertrok de ploeg al naar Nantes. Zonder Mark van Bommel, die het duel met de Franse kampioen vanwege een schorsing aan zich voorbij moet laten gaan. De Jong vervangt de aanvoerder. En gezien zijn bemoedigende invalbeurt hoeft PSV niet echt te vrezen voor een gebrek aan kwaliteit op topniveau.

PSV - Fortuna Sittard 3-0 (0-0). 53. Vennegoor of Hesselink 1-0, 74. Vennegoor of Hesselink 2-0, 81. De Jong 3-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 31.000. Gele kaart: Bruggink (PSV), Van Dieren (Fortuna).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.