De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dekker niet
te kloppen

door Ard Bierens

   
 

BRUSSEL/GOES - Erik Dekker laat nooit afweten. Als aanstaand Wereldbekerwinnaar schreef hij gisteren in Brussel onder helse weersomstandigheden met ploeggenoot Marc Wauters de Grote Prijs Eddy Merckx, een koppeltijdrit over 40 kilometer, op zijn naam. Waar andere favorieten verzaakten, gingen Dekker en Wauters na hun winst twee jaar geleden graag op herhaling. "Dit is de koppeltijdrit met de meeste uitstraling", meent Dekker. "Ik ben trots als ik die kan winnen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Erik Dekker wint onder helse weersomstandigheden met ploeggenoot Marc Wauters de Grote Prijs Eddy Merckx. (Foto: foto Cor Vos)
De zege kreeg het Rabobank-duo echter niet cadeau. "Een tijdrit is sowieso nooit makkelijk, maar in dit weer met deze temperatuur het was echt koud al helemaal niet", zei Dekker na afloop. Kwam nog bij dat Marc Wauters na zijn sleutelbeenbreuk nog niet in optimale vorm verkeerde. "Vooraf had-ie wel gezegd dat-ie nog niet super was. Eigenlijk heb ik er niet zo gek veel van gemerkt. Pas op het laatst viel Marc wat terug."

Verbaasd met zijn overwinning was Dekker niet. "Dit is de periode waarin ik goed moet zijn. Na de Ronde van Nederland heb ik wat gas terug genomen, niet echt getraind, maar nu begint dat weer", aldus de succesvolle Rabo-kopman. De voorbereiding op Parijs-Tours, waarin hij op 7 oktober de eindzege in de Wereldbeker kan veiligstellen, begint met de Ronde van Rheinland-Pfalz.

Slechte weersomstandigheden waren er ook een dag eerder in de Delta Profronde. De Zeeuwse wegen waren weliswaar een stuk droger, maar de noordwestenwind was stormachtig. Perfect weer voor de Belgische karakterrenner Nico Eeckhout, die zich in de slotkilometers losmaakte van zijn medevluchter Geert Omloop en daarmee de kroon zette op het werk van het sterke Lotto-collectief.

De formatie eiste met de zege van de voormalige Ronde van Midden-Zeeland opnieuw de aandacht voor zich op. Het was alweer de 32e overwinning voor de ploeg van Jef Braeckevelt en Walter Planckaert, die zich voor volgend jaar desondanks willen versterken met enkele Nederlandse toppers. De Belgen flirten openlijk met Jans Koerts en Leon van Bon en meesterknecht Aart Vierhouten is mondeling akkoord.

Intussen maakt ook de veel minder succesvolle Jeroen Blijlevens nog altijd deel uit van de Lotto-ploeg. Manager Christoph Sercu windt er geen doekjes om dat de topsprinter van weleer niet voorkomt in zijn selectie die hij voor volgend jaar op het oog heeft. "In ons hart hebben we geen afscheid genomen van Jeroen, want hij is een goed mens. Maar met ons verstand wel. We moeten hem immers beoordelen als coureur", aldus Sercu.

Toch is Blijlevens niet te verstaan gegeven dat hij naar een andere werkgever moet uitzien. Op premiebasis mag hij op voorspraak van Planckaert ook volgend seizoen het rode shirt van Lotto-Adecco aantrekken. Daar lijkt de renner in kwestie wel oren naar te hebben. Een aanbieding van BankGiroLoterij heeft de in België woonachtige Brabander al naast zich neergelegd. In kleine en grote etappekoersen wil hij zich opnieuw tot sprinter ontpoppen. "Ook volgend jaar rijd ik een ploeg die alle grote wedstrijden mag rijden."

Blijlevens finishte uiteindelijk als achtste. Daarmee was hij niet de beste Nederlander. Dat was Servais Knaven die zijn aanval op de ontsnapte Eeckhout en Geert Omloop te laat had ingezet en het podium completeerde. De laureaat van verleden jaar, Leon van Bon, maakte ondanks een verkoudheid een sterke indruk, maar moest zich na een valpartij gewonnen geven. Pijn aan het zitvlak noopte hem daarom gisteren verstek te laten gaan in de Grote Prijs Eddy Merckx. Waar van Bon volgend seizoen rijdt, is nog niet duidelijk. De voormalig nationaal kampioen aast op een tweejarig contract. Lotto werkt steevast met eenjarige verbintenissen, maar zijn oude ploeg Rabobank is wel bereid aan die wens te voldoen.

• Jans Koerts maakt woensdag zijn rentree in de Grote Prijs Rik van Steenbergen in het Belgische Aartselaar. De nationaal kampioen kwam in de eerste etappe van de Eneco Ronde van Nederland zwaar ten val, maar is snel hersteld van zijn blessures.

Brussel. Grote Prijs Eddy Merckx, koppeltijdrit. 1. Wauters/Dekker (Bel/Ned) 40 km in 49.33, 2. Cancellara/Rogers (Ita/Aus) 0.23, 3. Nüttli/Zumsteg (Zwi) 0.32, 6. Voskamp/Van der Ven (Ned) 1.04, 21. Kasjetsjkin/Knaven (Kaz/Ned) 3.09.

Goes. Delta Profronde. 1. Eeckhout (Bel) 194 km in 4.28.56,, 2. Omloop (Bel) 0.14, 3. Knaven (Ned) 1.06, 8. Blijlevens (Ned), 9. Löwik (Ned), 10. Vierhouten (Ned).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.