De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord doet in generale repetitie tegen NEC geen stapje te veel
MAKKIE VOOR KRAKER
   
 

NIJMEGEN - Zonder noemenswaardige krachtsinspanning wist Feyenoord de generale repetitie voor de kraker tegen Bayern München te doorstaan. In De Goffert deed NEC weliswaar zijn stinkende best, maar verloor (0-3) het zeer matige duel op basis van effectiviteit. Waar de Nijmegenaren het breien tot in het oneindige doorvoerden, daar sloeg Feyenoord via Jon-Dahl Tomasson zijn slag. De Deen, die afgelopen week in het WK kwalificatietoernooi voor zijn land ook al tweemaal de roos trof, herhaalde zaterdagavond dit huzarenstukje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Jon-Dahl Tomasson gaat in de laatste minuut op NEC doelman Dennis Gentenaar af en brengt de eindstand op 0-3. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Tomasson heeft er inmiddels zes in het netje liggen en profiteert optimaal met 'Big Pete' van Hooijdonk in zijn buurt. En dat is met het oog op Bayern een prettig gegeven. De knaller tegen de Duitse rekordmeister staat op zich. In de generale tegen een wel erg naïef NEC deed Feyenoord zijn plicht. Het speelde koel, zakelijk en zonder tierelantijnen. Zeg maar op z'n Duits.

Toen Tomasson er pal na rust 0-2 van maakte, vond de ploeg van Bert van Marwijk het verder welletjes. De spelers spaarden krachten en waren toen reeds met hun gedachten bij woensdagavond wanneer het voor een uitverkochte Kuip moet bewijzen, dat het op clubniveau voor een sensatie kan zorgen. De laatste test in Nijmegen verliep uiteindelijk gladjes, maar liet ook de beperkingen van Feyenoord zien. Als titelfavoriet dien je iets uit te stralen. Het was dan ook vreemd dat NEC voor het grootste deel de lakens uitdeelde. Wanneer er geen doelen hadden gestaan zou het NEC van Johan Neeskens op punten hebben gewonnen, zoveel balbezit hadden Latuheru en zijn mannen. Maar sinds het vertrek van Jack de Gier stokt de doelpuntenmachine. De paar kansen die het kreeg werden echter ontzenuwd door Edwin Zoetebier, de opvolger van Jurek Dudek.

"Die heeft het heel goed gedaan. Edwin is een echte prof die zeer geconcentreerd heeft gespeeld", vond Van Marwijk, die de hypernerveuze Shinji Ono voor het eerst in de basis had opgesteld. De kleine Japanner leed in het begin veel balverlies, maar stond toch aan de basis van twee doelpunten. Uit een voorzet van 'Yoko' ramde Bonaventure Kalou bijkans het nylon uit het doel, bij de tweede goal kopte Ono de bal panklaar voor de voeten van Tomasson. Nu Leonardo geblesseerd is zal de Japanner vrijwel zeker tegen Bayern zijn Europese debuut maken. Ook Tomas Rzasa zal weer van de partij zijn, nu de aangetrokken Ramon van Haaren nog altijd niet wedstrijdfit is. Dat is jammer, daar Rzasa absoluut geen kaas van verdedigen heeft. Tegen NEC liep dat goed af, maar Bayern is natuurlijk andere koek.

"Gelukkig", vervolgde Van Marwijk, "zijn we er zonder kleerscheuren doorgekomen en kunnen we ons nu geheel op Bayern concentreren. Best was het allemaal niet. De 0-3 doet vermoeden dat wij het makkelijk hebben gehad, maar zo was het niet. Steeds bleef er de dreiging van een tegentreffer. Opmerkelijk was het, dat we juist in balbezit in de problemen kwamen. Vooral de laatste pass was bij ons erg slordig."

NEC weigerde daar van te profiteren. Nogmaals, het deed leuk mee tot aan het zestienmetergebied. "In de rust", vertelde Neeskens, "heb ik tegen ze gezegd dat het niet verboden was om ook eens uit de tweede lijn te schieten. Dat was ons grootste manco. Toch, gezien ons spel in de eerste helft, wanhoop ik niet. Wij zullen voortborduren op die fase in de wedstrijd."

Feyenoord, met een ijzersterke Kees van Wonderen, een sober spelend middenveld (Bosvelt/Paauwe), een jagende Brett Emerton en een ouderwetse killer (Tomasson) kwam uitstekend op koers te liggen, toen Rzasa eindelijk iets goed deed, Ono voor de voortzetting zorgde en Kalou daverend afrondde. Dezelfde Kalou lepelde amper twee minuten na rust de bal bij de tweede paal, die alweer Ono vervolgens op de 'stropdas' van Tomasson legde. Daarna was het duimen draaien wat Feyenoord betrof. Het was in gedachten bij woensdagavond, dankte debutant Zoetebier die gracieus een inzet van René van Rijswijk verwerkte en maakte ten slotte via Tomasson een goal meer dan Bayern München versus Borussia Dortmund (2-0).

Maar dit soort gegevens zijn voor de statistiek; overmorgen kan Feyenoord laten zien waar het nu echt staat.

NEC-Feyenoord 0-3 (0-1).

20. Kalou 0-1; 47. Tomasson 0-2; 90. Tomasson 0-3. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 12.300. Gele kaart: Bosvelt (Feyenoord), Zonneveld (NEC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.