De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Trainer Jan van Dijk steekt lont in kruitvat na nederlaag
Hommeles bij Roda JC

door Raymond Kerckhoffs

   
 

KERKRADE - Voor het eerst in de clubgeschiedenis staat Roda JC stijf onderaan in de competitie. Nog nooit in het 39-jarig bestaan hadden de Limburgers zo'n dramatische seizoenstart. Kon trainer Jan van Dijk zich na de eerste drie duels verschuilen achter een zware competitiestart, na de ontluisterende 0-1 nederlaag tegen De Graafschap kan niemand meer om de broeiende interne problemen bij Roda JC heen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Roda-trainer Jan van Dijk laat Eric van der Luer in de tweede helft, onder druk van het publiek, invallen ten koste van Garba Lawal. (Foto: ANP)
Na afloop van het duel stak Van Dijk verrassenderwijs zelf de lont in het kruitvat. Op de vraag waarom hij in 68e minuut Eric van der Luer liet invallen, gaf de Groninger een verbluffend antwoord: "Het publiek vroeg om Van der Luer, dan krijgen ze hem ook." Waarmee Van Dijk aangaf dat hij de regie in handen van de supporters gaf, al had dat voor hem wel een diepere betekenis. "Maar wat heeft Van der Luer in de resterende tijd gebracht? Ik wilde het publiek even laten zien én bewijzen dat hij geen enkele meerwaarde heeft. Likkebaardend wacht ik nu op de reactie van de supporters."

Daarmee lijkt het eigen gelijk voor Van Dijk belangrijker dan het clubbelang. Waarom brengt een trainer anders met nog ruim twintig minuten op de klok en een minimale 0-1 achterstand een speler in het veld, die naar zijn mening niet van extra waarde zal zijn. Niet alleen beledigt Van Dijk met die woorden de desbetreffende speler en jent hij daarmee tevens de harde supporterskern, maar ook benadeelt hij de club. Geconfronteerd met de gevolgen van zijn tactische ingreep had Van Dijk slechts één antwoord: "Schiet me maar neer."

Op de aantijgende woorden wilde de 36-jarige Van der Luer niet reageren. "Ik ben niet uit op een competentiegeschil. Met dit soort uitspraken kan ik niets." Ook andere spelers ergerden zich aan de woorden van de trainer. "Dit neigt naar een privé-oorlog, maar daar schiet de club helemaal niets mee op", gaf Ger Senden aan.

Voorzitter Theo Pickée reageerde verbolgen: "Dit is wel een héél ongelukkige uitspraak. Hier snap ik niets van. Het is geen goede manier om zo met spelers te communiceren. Zoiets doe je geen enkele speler aan."

Het bestuur zal Van Dijk over deze kwestie de komende dagen morgen wacht alweer het duel om de UEFA Cup tegen het IJslandse FC Fylkir zeker aanspreken. Juist op het communicatieve vlak krijgt Van Dijk vanuit de zijde van Roda JC nogal wat kritiek. Aangewakkerd door de teleurstellende resultaten neemt de onvrede in de spelersgroep toe. Een gedeelte van de selectie kwam afgelopen vrijdag al bij elkaar om de handelwijze van Van Dijk te evalueren. Het ongenoegen sluimert in de selectie. Sommige spelers kregen reeds ruimschoots voor de competitiestart te horen dat de nieuwe trainer weinig heil in hen zag. Dat daardoor de vertrouwensband tussen de desbetreffende spelers en trainer beschadigd is, moge duidelijk zijn.

De Graafschap kwam zaterdagavond niet naar Kerkrade om de show te stelen, maar enkel voor het resultaat. Puur defensief bouwden de Achterhoekers een muur rond het eigen strafschopgebied en daarbij gaven ze een voorbeeld dat vele clubs in het diepe Zuiden zullen volgen. Aan een halve kans had de ploeg van Jurrie Koolhof voldoende om de wedstrijd te winnen en de drie punten mee naar Doetinchem te nemen.

Hoewel de thuisploeg mat speelde en de snelheid en verrassende combinaties ontbraken, kon het liefst negen kansen creëren. Maar de spitsen misten de scherpte in de afwerking. Met name Yannis Anastasiou en de nieuwe aankoop Fredrik Berglund zijn dramatisch uit vorm. Van Dijk wist daar geen antwoord op. "Ik weet niet waarom de scherpte in de afwerking ontbreekt. Op de trainingen vliegen de vonken eraf. Er kan mij van alles kwalijk worden genomen, behalve dat we geen kansen creëerden. Over de speelwijze ben ik dan ook niet ontevreden."

Er is echter bij diverse spelers nog de nodige weerstand over de nieuwe speelwijze, waarbij pressie naar voren, hard werken en de bal snel veroveren de kernwoorden zijn. De trainer twijfelt helemaal niet aan het concept en ziet zijn groep hierin groeien. Volgens hem zit de groep op 70% van de ideale uitvoering. Precies hetzelfde percentage overigens dat hij anderhalve maand geleden ook al noemde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.