Amsterdammers zonder aan te vallen naar overwinning
Ajax: voordeel
van de twijfel

door Jaap de Groot

ENSCHEDE - Het was nog te vroeg voor conclusies. Bovendien gaf trainer Co Adriaanse aan, dat dit Ajax slechts van tijdelijke aard is. Tenminste, soms zal het puur op resultaat worden gespeeld en soms mogen de Amsterdammers weer over het veld zwieren. Dat laatste was tegen FC Twente dus duidelijk niet het geval. Mede vanwege een waslijst aan blessures, presenteerde Ajax zich in het uitverkochte Arke Stadion als een massaal verdedigende ploeg, zonder enig aanvallend elan. Maar dankzij de fortuinlijke 2-0 triomf was er geen schade opgelopen en daar was het Co & co toch om te doen geweest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Ajacied Zlatan Ibrahimovic wint een kopduel. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Nogmaals, het is nog te vroeg voor conclusies. De komende weken wordt Ajax weer geconfronteerd met tegenstanders die zich in zullen graven, waardoor de Amsterdamse voetbaltrots zelf uit de loopgraven moet komen. Dan zal ook blijken, in hoeverre de klassieke huisstijl nog intact is gebleven. Intussen leert de realiteit, dat drie wedstrijden uit de A-categorie (Celtic, Feyenoord en FC Twente) een 100 procent resultaat hebben opgeleverd en daar is geen speld tussen te krijgen.

Al zullen de 13.500 bezoekers van FC Twente-Ajax daar geen boodschap aan hebben. Naast de storm en regen, kregen die ook nog eens een draak van een wedstrijd voorgeschoteld. Vooral de eerste helft was van een bedroevend niveau. De Amsterdammers hadden zich massaal ingegraven en gokten slechts op de steeds zwak uitgevoerde counter. De Tukkers toonden meer initiatief, maar waren aanvankelijk zo beducht op een Amsterdamse tegenstoot, dat er in het veld sprake was van een patstelling.

Het was veelzeggend dat Ajax pas in de 48ste minuut de eerste doelgerichte actie liet registreren! Dat de ploeg toen desondanks met 1-0 voorstond, kwam door een cadeautje van Twente-doelman Sander Boscher, die met de bal pardoes in de voeten van Zlatan Ibrahimovic had geplaatst, waarna de Zweed een wind kon laten, z'n neus kon snuiten en zijn haren kon kammen, voordat hij de bal hatelijk in het doel liet rollen: 0-1.

Door deze weggever was uitsluitend en alleen FC Twente nog aan zet. Vooral na rust probeerde de ploeg alles om tenminste een punt veilig te stellen, maar de opgetrokken verdedigingsmuur en de foutloos keepende Fred Grim voorkwamen een dik verdiende gelijkmaker. Pas nadat trainer John van 't Schip twaalf minuten voor tijd zijn aanval versterkte met eerst Roland Kollmann en later Ellery Cairo, moesten de Enschedeërs nog meer risico nemen en kon Ajax de counter eindelijk aanscherpen.

Acht minuten voor tijd leverde dat een strafschop (Hulshoff haalde Mido onderuit) op, die evenwel door Richard Knopper tegen de bovenkant van de lat werd geramd. Vier minuten later wist Wamberto eindelijk los te komen van de uitblinkende Faouzi El Brazi en nadat Sander Boschker met een soepele schijnbeweging in de luren was gelegd plofte de 0-2 tegen de touwen.

Nog één keer raapten de Twentenaren alle moed bij elkaar, maar nadat Roland Kollmann een kopbal op de lat zag belanden, stond het voor iedereen vast dat het geluk FC Twente dit keer niet zou toelachen. Dat onderkende ook een teleurgestelde John van 't Schip: "Het is zuur om zo te verliezen. We waren de betere ploeg, dicteerden de wedstrijd, maar het doelpunt kwam maar niet. We hebben er alles aan gedaan, maar door die ongelukkige 1-0 hebben we constant lang achter de feiten aangelopen. Jammer."

FC Twente - Ajax 0-2 (0-1). 19. Ibrahimovic 0-1, 87. Wamberto 0-2. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.250. Gele kaart: Van der Doelen, Hulshoff (FC Twente), Vierklau, Heitinga (Ajax).