De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  MKZ kwam 'aanwaaien' in Engeland
   
 

LONDEN - De massale uitbraak van mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk is volgens wetenschappers mogelijk veroorzaakt door een grote besmette stofwolk uit de Sahara. Dat berichtte de Britse zondagskrant The Observer.

"Satellietbeelden tonen een stofwolk aan boven de Atlantische Oceaan, die op 13 februari Groot-Brittannië bereikte. Een week later brak er MKZ uit. Gezien de incubatietijd van een week, is dat wel heel erg toevallig", aldus Dale Griffin van een Amerikaans geologische onderzoeksinstituut in de krant.

Internationale experts maken zich volgens The Observer steeds vaker zorgen over epidemieën die door de lucht worden aangevoerd. Ze wijzen onder meer op recente 'astma-uitbraken' op Barbados en in Puerto Rico. Sahara-zand, dat op sommige plaatsen flink is vervuild door menselijk handelen, zou een van de belangrijkste besmettingshaarden zijn. Ook zijn er runderen in het Sahara-gebied die besmet zijn met MKZ.

Als gevolg van klimaatveranderingen zouden stofwolken uit de Sahara zich in toenemende mate een weg banen naar Europa en het Caribisch gebied, al naar gelang de heersende winden in de tijd van het jaar. Bacteriën, virussen en schimmels die in stofwolken 'meeliften' zouden onder invloed van de ultraviolette straling van de zon eigenlijk geneutraliseerd moeten worden, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit lang niet altijd het geval is. Zo zouden over de Atlantische Oceaan gewaaide micro-organismen verantwoordelijk zijn voor de huidige verwoesting van koralen in het Caribisch gebied.(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.