De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Intifada' zaait
dood en verderf

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Het sprankje diplomatieke hoop dat een bespreking tussen de Israëlische minister Sjimon Peres en de Palestijnse leider Jasser Arafat had moeten bieden, lijkt door een uiterst gewelddadig weekeinde in Israël en de Palestijnse gebieden al gedoofd voor de ontmoeting plaats heeft kunnen vinden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Ambulancepersoneel voert een Israëlische soldaat af, een van de slachtoffers van de zelfmoordaanslag op het station van Nahariya. (Foto: AP)
Na twee bomaanslagen, tal van schietpartijen en de bijna gebruikelijke Israëlische reactie die bestaat uit het bestoken van Palestijnse doelen vanuit gevechtshelikopters, lijkt bijna een jaar na de start van de Al-Aksa Intifada een uitweg uit het conflict verder weg dan ooit.

Volgens diplomatieke bronnen in Israël wordt een top tussen beide mannen die voor vandaag was voorgesteld voorlopig uitgesteld. De vijf Israëlische doden, drie bij een zelfmoordaanslag op een treinstation met tientallen gewonden in de noordelijke stad Nahariya en twee bij een schietpartij vanuit een Palestijnse auto in de Westoever, maken dat onmogelijk.

De Israëlische zegsman Avni Pazner sprak van "een laffe daad die veroorzaakt wordt door een haatcampagne van Jasser Arafats Palestijnse Autoriteit". Israël vindt dat Arafat veel te weinig doet om het geweld van groepen als Hamas en de Islamitische Jihad in te dammen.

Van officiële Palestijnse kant wordt de beschuldiging van de hand gewezen. Volgens de naaste medewerker van Arafat, Tajeb Abdelrahim zijn "de beschuldigingen ongegrond en veroordeelt het Palestijnse leiderschap dergelijke operaties tegen burgers".

Volgens Abdelrahim worden de acties veroorzaakt door de "aanhoudende Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk". De bomaanslagen, waarbij vermoedelijk ook drie aanslagplegers gedood werden, kwamen een dag nadat vanuit Israëlische helikopters was geprobeerd een Palestijnse militant in Ramallah te liquideren. De Fatah-official Mohammed Mansoer bleef ongedeerd omdat hij net het door raketten getroffen gebouw had verlaten.

De aanslagen en de reacties daarop maken duidelijk dat beide partijen totaal overtuigd zijn van het eigen gelijk en nauwelijks bereid tot het sluiten van compromissen. Van dit vacuüm wordt gebruik gemaakt door organisaties als Hamas en de Islamitische Jihad die geen enkel voordeel zien in onderhandelingen met Israël.

Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij het station in Naharija opgeëist. De zelfmoordenaar werd overigens iets buiten het station opgemerkt, waarna hij zichzelf opblies. Dat heeft mogelijk meer slachtoffers voorkomen.

Overigens heeft ook de Hezbollah-beweging uit Libanon gezegd de aanslag te hebben gepleegd. De zelfmoordenaar zou door Hezbollah over de Israëlische grens zijn gesmokkeld. Het was gisteren drie jaar geleden dat Israëlische commando's de zoon van Hassan Nashrallah, de leider van Hezbollah, ombrachten bij een gevecht in Zuid-Libanon.

Ook de tweede bomaanslag kent een historische link. Bij de kruising, waar nu overigens slechts de zelfmoordenaar omkwam en drie gewonden vielen, werden zes jaar geleden 22 Israëlische soldaten bij een soortgelijke explosie gedood.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.