De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Europa' botst op
Macedonië in
verlenging
NAVO-missie

Van onze correspondent

   
 

GENVAL - De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens dat er door de NAVO geleide veiligheidstroepen in Macedonië moeten blijven om EU-waarnemers te beschermen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, sloot niet uit dat het mandaat van de huidige NAVO-missie, die wapens inzamelt van de Albanese rebellen, moet worden verlengd. De eerste reactie uit Macedonië was een beleefd maar duidelijk 'nee dank u'.

De EU-ministers waren in het weekeinde even onder Brussel aan het meer van Genval bijeen voor hun halfjaarlijkse informele onderonsje, maar het bordje was overladen met Macedonië, de Europese uitbreiding en de nieuwe Palestijnse aanslagen in Israël.

Op 26 september eindigt de operatie 'Noodzakelijke Oogst' waarbij 4500 NAVO-soldaten 3300 wapens moeten hebben ingenomen van etnisch Albanezen. De inlevering gaat in drie stappen, de Albanezen leveren steeds wat in als het Macedonische parlement tegelijk wetten aanneemt die hen meer rechten geven. Als het Macedonische parlement de laatste stap niet op tijd zet zullen de Albanezen de laatste tranche van hun wapeninleveractie niet nakomen.

Volgens Van Aartsen komt de NAVO deze week dan al voor de vraag te staan of het mandaat niet verlengd moet worden. De meeste bewindslieden voelen daar wel voor, maar ze laten de uiteindelijke beslissing aan de NAVO-ambassadeurs over. In elk geval zal eerst de Tweede Kamer worden geraadpleegd als het Nederlandse militaire contingent - ruim 200 mensen sterk - of een deel daarvan langer zou moeten blijven.

De Macedonische regering heeft gisteren duidelijk te kennen gegeven de NAVO na 26 september niet voor een nieuwe missie te willen uitnodigen, waarmee de basis aan de missie ontvalt. "Wij zijn de NAVO dankbaar voor het innemen van wapens. De rest zullen wij zelf wel doen", aldus een defensiewoordvoerder in Skopje. Macedonië acht zich in staat, zelf de bescherming van waarnemers te verzorgen.

Europa zou de mening van Skopje kunnen bewerken door hulpverleningsprogramma's te vertragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.