De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Van Aartsen: Nooit
meer zo'n conferentie

Van onze correspondent

   
 

DURBAN - De VN-conferentie tegen racisme heeft in het weekeinde, ver na sluitingstijd, alsnog een voor ieder aanvaardbare slottekst opgeleverd. Een veroordeling van zionisme als 'racisme' komt daar niet in voor. Slavernij wordt een misdaad tegen de menselijkheid genoemd en de Europese Unie maakt excuses voor slavenhandel en kolonialisme, maar van schadevergoeding zal geen sprake zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Jozias van Aartsen. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
VN-secretaris-generaal Kofi Annan vond het 'spijtig' dat de conferentie werd overschaduwd door onenigheid over "emotionele kwesties zoals het Midden-Oosten".

Maar voor minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) is dit de laatste anti-racismeconferentie geweest. "Het was geen goede conferentie. De slotverklaring was aanvaardbaar, maar dit moeten we nooit meer zo doen", aldus de bewindsman.

Volgens Van Aartsen is de EU tot het laatst toe aan de onderhandelingstafel blijven zitten om te voorkomen dat er een slechte of helemaal geen slottekst zou komen. "De conferentie had moeten gaan over de strijd tegen racisme maar is weggekaapt door degenen die Israël in een hoek wilden zetten".

Dat is uiteindelijk niet gelukt want in de slotverklaring wordt Israël niet direct aangevallen hoewel er wel staat, dat Palestijnen onder "buitenlandse bezetting" leven en dat zij recht hebben op een onafhankelijke staat.

Tegelijkertijd wordt de wereld opgeroepen de holocaust, het anti-semitisme en 'vrees voor de islam' te erkennen. Het Israëlische ministerie van BZ is tevreden over het verdwijnen van passages die haat tegen de joodse staat tot uitdrukking brachten. Israël verliet een week geleden samen met de Verenigde Staten de conferentie omdat Arabische landen in de slotverklaring zionisme gelijk wilden stellen aan racisme.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.