De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Singh Varma sleept
Tros voor rechter

door Johan van den Dongen

   
 

AMSTERDAM - Na zich bijna twee maanden lang te hebben teruggetrokken, kiest Tara Singh Varma de aanval. Het voormalig GroenLinks-Kamerlid, in opspraak geraakt omdat ze ten onrechte met een ongeneeslijke ziekte schermde, daagt de makers van het Tros-televisieprogramma Opgelicht voor de rechter omdat die haar leven en carrière zouden hebben geruïneerd. Varma gaat miljoenen eisen.

"De programmamakers hebben willens en wetens, vanuit commercieel gewin en sensatiezucht, het leven van mevrouw Varma kapotgemaakt", stelt haar advocaat mr. drs. Dhalganjansingh. "Haar is publiekelijk een ramp overkomen, door toedoen van de makers. Mevrouw Varma is een ideaal borrelonderwerp geworden. Ik kan bewijzen dat de Tros daarmee fout zit."

Enkele uren voor de uitzending van afgelopen vrijdagavond, waarin Opgelicht andermaal uitgebreid aandacht aan de affaire besteedde, kreeg de Tros de dagvaarding gepresenteerd. "Mevrouw Varma heeft me gezegd: We moeten in de aanval gaan", aldus haar raadsman.

Varma klaagt de Tros aan vanwege de uitzending van 20 juli. "Daarin is mevrouw Varma neergezet als een pathologische leugenaar die een ongeneeslijke ziekte heeft voorgewend om haar schulden te ontwijken. De Tros moet dat maar eens bewijzen. Ze moeten met een arts komen die die beweringen zwart op wit kan hardmaken. En ik wil ook wel eens bewezen zien dat er schulden zijn. Ik heb gekozen voor een bodemprocedure zodat de rechter de tijd heeft elke seconde van het programma te doorgronden", zegt Dhalganjansingh.

Vertrouwen

De Tros reageert luchtig op de dagvaarding. "We zien een rechtszaak met alle vertrouwen tegemoet", aldus woordvoerder Marc van Hal. "Het programma is op een zorgvuldige, journalistiek goede wijze gemaakt." De zaak dient op 3 oktober.

GroenLinks wil niet inhoudelijk reageren op Varma's gang naar de rechter.

Haar psychiater A. Felter noemt het 'niet slim' van Varma om een rechtszaak te beginnen. "Zij heeft rust nodig. En kalmerende middelen", zei Felter gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. "Na een publicatie in de pers hangt ze direct in paniek aan de telefoon. Ze zou eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan, maar dat durft ze niet. Ze is bang dat men dan weer zegt dat ze met medeneming van miljoenen de benen heeft genomen. Ze begrijpt dat mensen heel boos op haar zijn."

Volgens Felter was Varma ervan overtuigd dat ze ongeneeslijk ziek was. "Dat is haar door een alternatieve genezer verteld. Ik zie haar nu drie weken. Toen ik samen met de internist had vastgesteld dat ze geen kanker had en zij dat besefte, stond ze voor een probleem. Ze had immers iedereen verteld dat ze kanker had."

Felter zegt dat Varma 'de neiging heeft te overdrijven', maar dat er geen sprake was van 'structureel liegen'. "Ze wist niet dat ze loog en dat kunnen we haar dan ook niet verwijten. Ze is echt ziek."

Volgens Felter heeft Varma behalve een verwaarloosde suikerziekte een 'zenuwinzinking als gevolg van organische zaken' gehad. "Ze kampt met een angstsyndroom en met een psycho-organisch syndroom, wat inhoudt dat lichamelijke klachten de psyche uit balans brengen. Dat alles kan misschien zijn veroorzaakt doordat ze haar zware baan als Kamerlid niet aankon, door de hogere verwachtingen waaraan je als migrantenvrouw moet voldoen of door een trauma, ontstaan door vroegere bedreigingen door extreem-rechtse lieden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.