De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Noordwester storm
brengt schepen op
Noordzee in nood

Van onze correspondent

   
 

IJMUIDEN - Door de noordwester storm zijn gisteren op de Noordzee vier schepen in nood geraakt. Direct werden grootscheepse reddingsoperaties op touw gezet. Twee schepen dreigden te zinken, maar alle opvarenden konden op tijd worden gered.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Het Duitse vrachtschip Birgit maakt zondag bij Terschelling slagzij. (Foto: ANP)
Als eerste raakte in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van Vlieland het Duitse vrachtschip Birgit in ernstige problemen. Het met hout geladen schip van 1770 ton, dat vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda, was van Riga op weg naar Liverpool en maakte rond drie uur in hevige storm veertig graden slagzij. De bemanning ging op een reddingsvlot van boord, terwijl de stuurloze Birgit richting Oost-Terschelling afdreef.

Het vlot sloeg om, maar een helikopter van de Koninklijke Marine en een twee reddingsboten van Terschelling wisten in zeer moeilijke omstandigheden de zeven opvarenden op te pikken. Sleepboten slaagden er vervolgens in de Birgit te onderscheppen. Het in veiligheid brengen van de coaster had gisteren de nodige voeten in de aarde. Uiteindelijk liep de Birgit bij Terschelling zelfs aan de grond. Vandaag (maandag) wordt een poging gedaan het schip weer los te trekken.

Het Noorse motorschip Windfjord dat ook hout als vracht transporteerde, kwam rond half vijf eveneens door het maken van zware slagzij in nood. Dat gebeurde op 300 kilometer ten noord-noordwesten van Den Helder. Reddingshelikopters uit Engeland, Nederland en van een Noors boorplatform rukten uit. De zeskoppige bemanning wilde de 2060 ton metende Windfjord verlaten, maar besloot in een laatste reddingspoging eerst de deklading overboord te zetten. De maatregel had even succes, want de slagzij nam af. Uiteindelijk was het risico echter toch te groot en een Noorse heli bracht de bemanning in veiligheid. Gistermiddag dreef de onbemande Windfjord nog. Een Britse sleepboot arriveert vandaag bij het schip.

Het zeiljacht De Blauwe Knoop gaf rond zes uur ook een noodsignaal af. De boot bevond zich een kilometer uit de kust van Texel en liep vast op een zandbank. De reddingsboot Beursplein vijf haalde de twee bemanningsleden van boord. Zoals gemeld kwamen vrijdag ook al meerdere schepen op de Noordzee in problemen. Daaronder diverse jachten die meededen aan een zeilrace.

Tijdens de storm was sprake van windkracht acht met uitschieters tot windkracht tien. Gistermiddag volgde een vierde noodsituatie, toen de sleepboot The Towing Diamond haar sleep, een 130 meter lang en onbeladen ponton, verloor op zo'n 35 kilometer boven Vlieland. Gevaar voor opvarenden deed zich niet voor, maar het ponton raakte wel op drift. Het kruiste de vaarroutes en dreef richting Terschelling. Door de hoge golven was het onmogelijk opnieuw vast te maken. De Kustwacht sluit vastlopen op het eiland niet uit.

In Sneek richtte de storm grote schade aan op watersportcamping De Domp aan de Dompleane. Een boom werd door een zware windstoot omver geblazen. De auto, caravan en voortent van een familie uit Oudega werden door de populier verpletterd. Wonderlijk genoeg bleef het gezin, onder wie een kind van een jaar oud, ongedeerd. Zij lagen te slapen toen het noodweer toesloeg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.