De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ook de paus of prins
Rainier in portemonnee

   
 

AMSTERDAM - Niet alleen koningin Beatrix of de Brandenburger Tor, maar ook de paus of prins Rainier van Monaco in je knip. Die kans is vanaf 1 januari heel reëel. Dat wordt wennen voor de consument. De Nederlander die momenteel met maar een handjevol munten rondloopt, krijgt in het nieuwe jaar te maken met 120 verschillende euromunten.

Want behalve de twaalf landen van de eurozone treffen ook de dwergstaten Vaticaanstad, San Marino en Monaco voorbereidingen om hun bijdrage te leveren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x357, 40kb)
Niet alleen koningin Beatrix of de Brandenburger Tor, maar ook de paus of prins Rainier van Monaco in je knip. (Foto: ANP)
De eurobankbiljetten gaan er overal bijna hetzelfde uitzien. In een opwelling van nationale sentimenten besloten de ministers van de eurozone dat de nieuwe munten echter een nationale zijde zouden krijgen. En verder krijgt Nederland zijn randinscriptie 'God zij met ons' op de munt van twee euro. Aan de diepgewortelde angst voor inflatie van de Duitsers wordt tegemoetgekomen met de creatie van de kleine één- en twee-eurocenten.

Huwelijk

De eurolanden mogen ook nog eens doorgaan met het uitgeven van speciale munten, die echter alleen in eigen land mogen worden uitgegeven. Nederland bijt het spits af met een munt ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander.

Ondanks het woud aan munten straks in euroland, is Het Nationaal Forum voor de invoering van de euro niet echt ongerust over verwarring bij het publiek. Een woordvoerder vindt het een kwestie van gedegen voorlichting.

De munten van de ministaatjes Vaticaanstad en San Marino komen met afbeeldingen van de paus en de heilige Marinus. De verwachting is overigens wel dat de munten van de dwergstaten, net als de speciale nationale munten, vooral een verzamelaarsobject zullen worden.

De woelige geschiedenis van Europa wordt benadrukt door de komst van 24 munten van de ministaatjes, die het totaal op 120 stuks brengt. Via de herziening van oude verdragen met Italië of Frankrijk mogen de landjes doorgaan met het slaan van een geringe hoeveelheid munten. (ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.