De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Maxima vandaag
in Amsterdam

door Arianne Mantel en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam maakt zich vandaag op voor de grote generale repetitie van het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguita op 02-02-2002 in de hoofdstad. Vele honderdduizenden Oranjefans worden, ondanks de sobere weersverwachting, deze maandag verwacht om het bezoek van het aanstaande bruidspaar aan de stad op te luisteren.

De hoofdstad wordt gezien als de belangrijkste halte in de toer die het prinselijk paar door Nederland maakt. Vooral omdat het een voorproefje betreft voor wat te verwachten valt tijdens het huwelijk. De stad zal vandaag echter niet speciaal versierd worden; dit op aandringen van het verloofde stel dat wil kennismaken met de hoofdstad van het land zoals deze is.

De media-aandacht voor het bezoek van vandaag is immens. Maar liefst 186 kranten, televisieploegen en radiostations uit binnen- en buitenland hebben zich aangemeld bij de organisatie op het Amsterdamse stadhuis. "Er is vooral sprake van grote belangstelling van de Duitse media, die lopen altijd voorop bij koningshuizen. Twee grote televisiestations, waaronder ZDF, zullen opnames maken en ook de Duitse kranten ontbreken niet. Bijzonder leuk is de aanwezigheid van de Surinaamse Staatstelevisie", licht een woordvoerster vanuit de Stopera toe. Overigens is een groot gedeelte van het koninklijk bezoek ook live te volgen op de internetsite van de gemeente Amsterdam.

Hoewel de politie ervan uitgaat dat zowel het bezoek als de aankomende bruiloft één groot feest wordt, zijn honderden agenten vandaag op de been en worden pelotons Mobiele Eenheid achter de hand gehouden.

Tijdens de week van het daadwerkelijke huwelijk geldt een verlofstop voor agenten. Dat werd voor vandaag niet nodig geacht. "We gaan uit van een feestje en in eventuele noodsituaties kunnen wij genoeg mensen op de been brengen", aldus een woordvoerster.

Máxima en Willem-Alexander starten hun toer door Amsterdam vanmiddag om half twee op het stadhuis, waar zij worden ontvangen door burgemeester Cohen. Deze zegt zich "enorm te verheugen op het bezoek" aan zijn stad. Historicus Geert Mak zal een lezing geven in de Stopera, waarbij vele bekende gezichten van Amsterdam aanwezig zullen zijn, zoals de oud-voetballer Johan Cruyff en de schrijvers Harry Mulisch en Conny Palmen.

Verder krijgt het duo een rondrit in een oude tram en een rondvaart door de grachten aangeboden. Bijzonder is de ontmoeting van het stel later op de middag met vijftig Amsterdamse leeftijdgenoten. Op de passagiersterminal zullen zij spreken met sportmensen, kunstenaars en jonge ondernemers van rond de dertig jaar.

"Zoals Naima El Mahdioui, die een autorijschool heeft die zich richt op Marokkaanse vrouwen en Gerald Smith, de directeur van een ICT-bedrijf. Op deze manier geven we echte Amsterdammers de kans om Willem-Alexander en Maxima te begroeten", vertelt een woordvoerster. Ook zal het prinselijk duo de gemeenteraadsleden ontmoeten. VVD'er Houterman denkt dat "deze kennismakingsdag zal bewijzen dat Amsterdam voor het Oranjehuis het hart op de goede plaats heeft."

De Nederlandse Spoorwegen verwachten wel extra drukte op de trajecten richting Amsterdam, maar zetten geen extra treinen in. "We denken dat we de toeloop aankunnen met de normale hoeveelheid treinen", zegt NS-woordvoerder Henk Windt. "Wel houden we de boel scherp in de gaten. Zo nodig kunnen wij maatregelen nemen in de vorm van extra treinstellen." Ook het Gemeentevervoerbedrijf denkt het met de huidige capaciteit in het openbaar vervoer wel te redden en zet geen extra trams, bussen en metro's in.

13.30 uur: Aankomst bij stadhuis, waar burgemeester J. Cohen en de commissaris van de Koningin J. van Kemenade het paar ontvangt.

13.40 uur: Lezing van historicus Geert Mak.

14.15 uur: Ontmoeting in stadhuis met gemeentebestuur en vertegenwoordigers uit diverse maatschappelijke Amsterdamse sectoren.

14.50 uur: Bezoek aan Hollandsche Schouwburg.

15.10 uur: Verrassingsrit per historische tram, route even van te voren bekend gemaakt. Afhankelijk van het weer en de belangstelling zal het stel uitstappen.

16.35 uur: Rondvaart, route; Amstel, Herengracht, Brouwersgracht, Singel, Centraal Station, Java-eiland, KNSM-eiland, Passagiers Terminal Amsterdam (PTA).

17.35 uur: Ontmoeting op PTA met 50 leeftijdgenoten van het paar.

18.00 uur: Feestelijk vertrek van twee cruiseschepen.

18.30 uur: Afscheid en vertrek prinselijk paar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.