De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Alkmaar getroffen
door aardbeving

Van onze correspondent

   
 

ALKMAAR - Alkmaar en omgeving zijn gisterochtend rond negen uur opgeschrikt door een lichte aardschok, die tien tot vijftien seconden duurde. Voor zover bekend vielen er geen gewonden en was er geen sprake van schade.

Volgens het KNMI had de schok een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. De aardschok werd onder meer gevoeld in Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo en Heerhugowaard.

Een inwoonster van Alkmaar hoorde een doffe dreun, waarna alles in haar woning begon te schudden. Lampen gingen heen en weer en de schilderijen bewogen aan de muur.

De aardgaswinning bij Alkmaar wordt als oorzaak van het verschijnsel gezien. Door de beving viel op enkele plaatsen de stroom uit en ging de kabeltelevisie voor enkele minuten op zwart. De politie werd overspoeld met telefoontjes van verontruste burgers en ook het KNMI werd plat gebeld.

De stroomuitval trof ook het gasoverslagstation van BP Amoco in Alkmaar. Het veiligheidssysteem van de installatie reageerde en stootte gas uit in de openlucht. De gaslucht veroorzaakte hinder in de wijk Huiswaard. Van lekkage was echter geen sprake.

Dat gaswinning debet was aan de aardschok bleek, toen werd vastgesteld dat het epicentrum van de beving zich in de buurt van een aardgasveld bevond. Niet ver daar vandaan vonden op 6 augustus en 21 september 1994 ook bevingen plaats. Ook toen werd een kracht van bijna 3,2 op de schaal van Richter gemeten. Zeven jaar geleden waren er wel schademeldingen. Het ging vooral om scheuren in vloeren, muren en tegels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.