De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Alexander en Máxima naar landhuis Eikenhorst
Wassenaar domicilie
kroonprins en Máxima

door Jos Hagers en Menzo Willems

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Het landhuis Eikenhorst in Wassenaar.
DEN HAAG/WASSENAAR - Prins Willem-Alexander en zijn Máxima gaan na hun huwelijk in februari in het landhuis Eikenhorst in Wassenaar wonen. Het voormalig onderkomen van prinses Christina, dat in de jaren tachtig op het landgoed De Horsten van prinses Juliana werd gebouwd, biedt het prinselijk paar meer privacy zeker als er kinderen komen dan de huidige woning van Alexander aan het Haagse Noordeinde.

De prins houdt dit pal naast Paleis Noordeinde gelegen pand, waar koningin Wilhelmina en daarna haar secretaresse heeft gewoond, waarschijnlijk als kantoor aan.

Voorkeur

Eikenhorst heeft duidelijk de voorkeur van Máxima, die al de dag na haar verloving met haar moeder en twee zusjes bij de villa rondwandelde.

Beveiligings- en bouwexperts onderzoeken momenteel welke aanpassingen en verbouwingen er nodig zijn. Een bouwvergunning wordt echter pas over twee maanden bij de gemeente Wassenaar aangevraagd. "De zaak is dus nog niet honderd procent rond, maar geldt wel als de meest serieuze optie", aldus woordvoerder H. Tonnon van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Voor de wandelaars op landgoed De Horsten, dat open voor publiek is, verandert volgens de RVD niets. Het gebied rond villa Eikenhorst blijft afgesloten. Dat is al het het geval sinds de tijd dat prinses Christina, haar toenmalige man Jorge Guillermo en haar kinderen er in de jaren tachtig woonden.

Volgens ingewijden wil de koninklijke familie zo min mogelijk natuurliefhebbers voor het hoofd stoten, bang als zij is voor bezwaren van belangengroeperingen en omwonenden tegen de vestiging van Willem-Alexander en Máxima in het schitterende natuurgebied. Dat gebeurde namelijk ook toen prinses Christina daar ging wonen.

De gemeente is blij met de komst van het prinselijk paar. Loco-burgemeester E.L van Dijk-Staats houdt echter een slag om de arm omdat zij "formeel noch informeel op de hoogte is gesteld". "Maar als zij hier komen, dan heten zowel het gemeentebestuur als de burgers van Wassenaar hen natuurlijk van harte welkom."

Jachtterrein

Villa Eikenhorst ligt verscholen in het bos van de Koninklijke Landgoederen De Horsten, een natuurgebied en vogelreservaat van 415 hectare tussen Wassenaar en Voorschoten, dat al 165 jaar privé-bezit van de Oranjes is. Het landgoed werd in 1836 als jachtterrein aangekocht door prins Frederik, de broer van koning Willem II.

Het landhuis is een in zeventiende-eeuwse stijl herbouwde boerderij, geïnspireerd door het huis dat prins Frederik in 1845 liet afbreken. Architect ir. J.B. van Asbeck, die in Apeldoorn het koninklijk paleis Het Loo mocht restaureren, maakte van de bouw van villa Eikenhorst zijn paradepaardje voordat hij met pensioen ging.

De villa is met een voorgevel van 45 meter royaal van opzet. Het huis heeft een totale oppervlakte van 615 vierkante meter. De woonkamer is vijftien meter lang en zeven meter breed. De bibliotheek en de eetkamer zijn wat kleiner.

In de zijvleugel bevinden zich de woonkeuken, dienstvertrekken en een garage. Maar in de tuin is voldoende ruimte om aan de andere zijde van het huis een identieke vleugel op te trekken.

De bouw van de villa liep destijds vertraging op door bezwaren van de Wassenaarse natuurliefhebber drs. J van Gogh, een achterneef van de bekende schilder, en de Algemene Nederlandse Vereniging van Natuurbescherming Den Haag. Uiteindelijk heeft de komst van prinses Christina weinig invloed op het landgoed gehad.

De Horsten is nog steeds privé-bezit van prinses Juliana, die het bos- en weidegebied een aantal jaren gedeeltelijk voor wandelaars openstelde. Het landgoed trekt in mei, wanneer de in 1792 aangelegde Seringberg bloeit, veel liefhebbers. Op het daarbij gelegen grasveld gaf prins Constantijn dit voorjaar een tuinfeest voor zijn huwelijksgasten.

De gemeente Den Haag treurt niet dat zij haar prominente inwoner kwijtraakt. "Prins Willem-Alexander heeft net als ieder ander het recht om daar te gaan wonen waar hij wil", aldus de woordvoerder van burgemeester W. Deetman. "En hij blijft toch gewoon in onze stad werken?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.