De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  MOEIZAME SEIZOENSSTART PSV
   
 

EINDHOVEN - Het had betrekkelijk eenvoudig moeten zijn. FC Groningen uit, FC Den Bosch thuis. De KNVB gunde de landskampioen zoals gewoonlijk een rustige seizoenstart, zonder topper tegen Ajax of Feyenoord bijvoorbeeld. Die vrijgevigheid wordt vooralsnog niet in dankbaarheid aanvaard door PSV, dat zaterdag gewaarschuwd had moeten zijn in het Oosterpark (2-2) doch gisteravond in de eerste thuiswedstrijd met de hakken nog half in de sloot ternauwernood de overkant haalde: 3-2.

Een dag voor de wedstrijd tegen de buurman overwoog Erik Gerets in zijn mijmeringen na de training al om met slechts drie verdedigers te starten, aangezien het spel van FC Den Bosch geen geheimen kent. De Belg deed het niet, schermend met het argument dat hij in principe twee aanvallers verwachtte. Dat werd er maar één, Bart van Eede. Verder vier middenvelders en vijf verdedigers op een lijn, met de 37-jarige Fred van der Hoorn als bewaker van de discipline en 'vaderfiguur' in een (vooral verbale) hoofdrol.

Trainer Wiljan Vloet kiest dit seizoen puur voor overleven. Die zeer behoudende speelwijze van FC Den Bosch, ook wel het 'nieuwe realisme' genoemd, veranderde gisteren lange tijd in magisch realisme. De gasten hadden daarbij het geluk dat PSV een hele slechte dag had en niet snel wist te scoren: de noodzakelijke formule om het ijs te breken. Gerets trainde nota bene twee dagen lang op de eindpass, die, zo was gebleken in Groningen, momenteel ver beneden peil is. Wat moet je nog meer doen? Spelers dienen in zo'n geval zelf het antwoord te geven. Daar was gedurende 55 minuten geen sprake van. Vooral backs en buitenspelers speelden een dramatische wedstrijd.

Gerets herhaalde dus reeds na 29 treurige minuten wat hij in Groningen had gedaan. Jan Vennegoor als tweede centrumspits naast Mateja Kezman, Adil Ramzi naar de kant, Wilfred Bouma linkerspits. Op dat moment keek PSV tegen een achterstand aan. Waar de thuisploeg een regen aan corners om zeep hielp, haalde Den Bosch wel het maximale rendement. Mourad Mghizrat kopte raak uit de eerste hoekschop van aanwinst Billy Maximiano.

Het is veelzeggend dat PSV wederom door een strafschop terug in de wedstrijd kwam. Arnold Bruggink schoot een vrije trap in de muur, Temmink zag de bal tegen een hand kletsen en wees naar de stip. Kevin Hofland werd verrassend genoeg 'overruled' door Kezman. De Joegoslaaf maakte vlak voor het rustsignaal koelbloedig zijn tweede van het seizoen; een teken dat het in ieder geval bij hem wel goed zit.

Tot ieders verbazing was de kentering daarmee geen feit. De 'Vloetgolf' van de debuterende trainer overspoelde PSV binnen tien minuten voor de tweede keer. Counter, blunder (Yuri Nikiforov), doelpunt (Maximiano). Het ging heel gemakkelijk. Gerets gaf direct een tweede signaal af en haalde Theo Lucius naar de kant. Voormalig jeugdspeler Jürgen Colin debuteerde, dus ook Lucius -die zijn kans kreeg door een blessure van André Ooijer- weet meteen dat zijn plaats op de tocht staat. Verder verdween ook Bouma van het toneel en mocht Giorgi Gakhokidze proberen er wat goede voorzetten uit te persen. De drie invallers brachten inderdaad meer diepgang, meer dreiging ook. Vennegoor bekoorde Gerets het meest. "Hij heeft nu wel bewezen dat-ie in het elftal hoort."

Als er dan toch een positief punt moet worden genoemd, is het de manier waarop PSV alsnog de zege over de streep trok via Bruggink, na een fraaie pass van de verder onzichtbare Johann Vogel, en de alsmaar groeiende Mark van Bommel. Het klinkt wat onwerkelijk voor een kampioen, maar voor de tweede keer in vier dagen moest het uit de tenen komen om een achterstand weg te werken en incasseerde Ronald Waterreus, vorig seizoen de minst gepasseerde keeper, al vier treffers.

Het had zelfs weinig gescheeld of invaller Fabian de Freitas had, een minuut voor de winnende treffer, een derde Bossche slag geslagen. Zijn schuiver ging voorlangs. Gerets wilde daar na afloop even niet aan denken. Hij was al 'ongelooflijk' blij dat zo'n verdedigende tegenstander, en streekgenoot ook nog, niet doodleuk met drie punten was vertrokken.

PSV - FC Den Bosch 3-2 (1-1). 30. Mourad 0-1, 45. Kezman 1-1 (strafschop), 54. Maximiano 1-2, 71. Bruggink 2-2, 84. Van Bommel 3-2. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 28.500. Gele kaart: Hofland (PSV), Van de Laak, Mourad, Van den Eede (Den Bosch).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.