De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Droomspits knalt Feyenoord naar zwaarbevochten triomf in diepe zuiden
'Big Pete' nu
al goud waard

door Henk Evenblij

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Jon-Dahl Tomasson valt over de benen van Regillio Vrede.
KERKRADE - Ook Kerkrade heeft kennisgemaakt met het fenomeen Pierre van Hooijdonk. 'Big Pete' slachtte gisteravond vrijwel in zijn eentje Roda JC door beide treffers (0-2) voor zijn rekening te nemen. De laatste, drie minuten voor het einde, was er een van grote klasse. De arme doelman Zeljko Kalac van de Limburgers stond als aan de grond genageld toen de boomlange spits zijn schoenmaatje 47 bij een vrije trap tegen de bal zette. Nog geen seconde later zeilde het projectiel als door een computer bestuurd tegen het net. Was het een paar dagen geleden Jon-Dahl Tomasson die voor vuurwerk (drie goals) zorgde, gisteravond ontpopte Van Hooijdonk zich als held. Door de nieuwe triomf ligt Feyenoord op koers, al zag het daar in het diepe zuiden in eerste instantie niet naar uit.

Feyenoord begon namelijk ontzettend slap in het snikhete Kerkrade. Bovendien had Bert van Marwijk het elftal, dat Sparta tijdens de seizoensouverture nog de oren waste (5- 0), gewijzigd. De tijd van 'never change a winning team' is kennelijk voorbij. In plaats van Leonardo, altijd goed voor een grillige actie, stond Ebi Smolarek in de basis. De jonge Pool had het steengoed gedaan in de voorbereiding. Maar so what? Feyenoord zit niet verlegen om jongens die goed trainen, maar wel om handige kereltjes als Leonardo.

De Rotterdamse titelfavoriet had zeker in de openingsfase de allergrootste moeite om de 'koempels' van Roda's nieuwe coach Jan van Dijk van het lijf te houden. Feyenoord leek nauwelijks geïnspireerd en speelde duidelijk met vuur. De Zuid-Limburgers legden veel meer passie in hun spel, met Marc Nygaard in een hoofdrol. De Deen, die vlak achter de twee spitsen Yannis Anastasiou en Fredrik Berglund speelde, had vlak voor rust alle pech van de wereld, toen hij van dichtbij Jurek Dudek passeerde. Buitenspel was het oordeel van de grensrechter, maar de televisiebeelden bewezen dat dit niet klopte.

Roda, dat net als Feyenoord vandaag met gespannen billen de loting van respectievelijk het UEFA Cuptoernooi als de Champions League zal volgen, keek toen al tegen de verhouding in tegen een 0-1 achterstand aan. De mazzel van dit Feyenoord is dat het niet alleen afhankelijk is van Jon-'Goal' Tomasson, de man van de drie doelpunten tegen Sparta. De eer van de eerste goal in dienst van Feyenoord was op deze avond weggelegd voor Pierre van Hooijdonk, de latere man van de wedstrijd. 'Big Pete' toonde zijn klasse door Kalac na een knappe pass van Patrick Paauwe het nakijken te geven.

Dat was sneu voor Roda, dat zeer verdienstelijk speelde en door de enthousiaste aanhang (17.000 man sterk) tot nog meer dadendrang werd gedwongen. De ploeg durfde risico's te nemen, met alle gevolgen van dien. Feyenoord kreeg op een gegeven moment zoveel ruimte dat het eerder 0-2 dan 1-1 zou worden. Maar vooral Bonaventure Kalou maakte een volstrekt afwezige indruk. Hoewel de Ivoriaan constant Roda's debutant Vincent Lachambre zijn hielen liet zien, was de voortzetting abominabel slecht.

Nee, de te kloppen ploeg in deze competitie was geen schim van de ploeg, die zondag bij de start van de competitie voor de grootste uitslag zorgde. Het wankelde op een zeker moment, toen eerst Tom Soetaers doelman Dudek tot een wereldredding dwong en vervolgens geluk had dat het snoeiharde schot van uitblinker Nygaard rakelings over suisde.

Op de bank had Van Marwijk inmiddels zijn buik meer dan vol van de 'lanterfantende' Kalou. En dus was het Ono-time. De Japanner, die als invaller tegen Sparta zijn schrijvende en fotograferende landgenoten al in extase bracht, gaf meteen maar zijn visitekaartje af door Tomasson in stelling te brengen. De paal en de hand van Kalac hielden Roda nog in de race. Feyenoord kreeg nog meer 'smoel', nog meer attractiviteit met het inbrengen van de in eerste instantie gepasseerde Leonardo. Als Van Marwijk consequent is, dan stelt hij zowel Ono als Leonardo op tegen Ajax en laat hij de gisteravond voor spek en bonen meespelende Smolarek en Kalou aan de kant. Maar ja, het Grote Uur heeft voor de klassieker heeft nog niet geslagen en kan gezien het vorige seizoen de coach van Feyenoord nog voor onaangename verrassingen (blessures etc) gesteld worden.

In het diepe zuiden kwam zijn ploeg goed weg. Want tien minuten voor tijd redde Dudek de driepunter door de razendsnelle Berglund van de gelijkmaker af te houden. En dus haalde Feyenoord opgelucht adem. Wat heet! Pierre van Hooijdonk, de beste man aan Rotterdamse zijde, liet in de slotfase nog even een van zijn specialiteiten zien. Met een 'geef maar hier die bal' knalde 'Big Pete' van zeker 25 meter Feyenoord met een meesterlijke vrije trap naar 0-2. Een schoonheid van een treffer, die eens temeer duidelijk maakt dat Feyenoord veel te lang op een spits van zijn kaliber heeft gewacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.