De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Overwinning op Celtic alleen morele opsteker voor Ajax
Zege zonder beloning

door Valentijn Driessen

   
 

GLASGOW - Ajax staat weer op de voetbalkaart. Internationaal ja. Helaas trachtten wat meegereisde supporters dit heugelijke feit even te verstieren, maar wat uiteindelijk recht overeind bleef gisteravond was de 1-0 overwinning van Ajax bij Celtic. Helaas bleek het onvoldoende om de ontluistering (3-1 verlies) van veertien dagen geleden weg te poetsen. Waar de Champions League op het spel stond, rest de UEFA Cup.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Van der Vaart wringt zich tussen Lennon en McNamara. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Ondanks het missen van de eerste doelstelling van het seizoen kan Ajax verder met de ervaringen van gisteravond. Bijvoorbeeld zondag in de Kuip tegen Feyenoord als de tweede doelstelling op het spel staat. Bij verlies in Rotterdam bedraagt het gat in de prille competitie met koploper Feyenoord namelijk alweer acht punten hoewel Ajax dan wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Wat was er trouwens gebeurd met Ajax? Na de afgang twee weken geleden rekenden 60.000 Celts op een nieuwe schrobbering voor de Amsterdammers. Maar een gedegen en rustig spelend Ajax kreeg de halfdronken Schotten binnen enige minuten stil. Zonder een moment in gevaar te zijn geweest, had Wamberto, die verrassend de voorkeur kreeg boven de te openhartige Richard Knopper, de openingstreffer op z'n schoen. De Braziliaan kreeg de bal met een gelukje mee, maar zag tot z'n ontzetting dat doelman Robert Douglas er nog een vinger tegenaan kreeg.

Celtic ging steeds verder naar achteren lopen en ving Ajax pas veertig meter van het eigen doel op. De Amsterdamse ploeg kon tot daar rustig tikken, op safe spelen en tegelijkertijd werd met het extra slot op de deur, in de persoon van Cristian Chivu, iedere countermogelijkheid uit het Schotse spel gehaald.

Waar naïviteit in de ArenA hoogtij vierde, getuigde het Ajax-spel in Celtic Park van puur realisme. Veel mensen achter de bal, waar mogelijk de aanval zoekend, zonder de defensieve balans uit het oog te verliezen. Ajax kreeg zelfs geen enkele uitgespeelde Celtic-aanval te verwerken. Uiteindelijk gaat het toch allemaal om winnen. Zeker internationaal als er zo verschrikkelijk veel miljoenen op het spel staan.

Voor deze complete gedaanteverwisseling zijn ongetwijfeld een paar oorzaken aan te geven. Niet, zoals iemand grapte, een bezoek van de weinig naïeve technisch-directeur Leo Beenhakker aan Co en zijn manschappen om hen eens de wetten van het internationale voetbal uit te leggen. Alhoewel Adriaanse door de clubleiding wel op scherp is gezet, want de weg die hij tot dusver bewandelde, loopt dood. Zelfs als je Co Adriaanse heet en denkt de tijd te krijgen bij een club als Ajax, om zonder resultaat te bouwen aan een team en tegelijkertijd aan kapitaalvernietiging te kunnen doen door bruikbare spelers af te laten vloeien of miljoenenaankopen te frustreren.

Achteraf gezien kwam de rits geblesseerde afwezigen de oefenmeester van Ajax misschien niet zo verkeerd uit. Dit gevoegd bij de wetenschap, dat een nieuwe afgang tegen Celtic en een eventueel verlies zondag in De Kuip tegen aartsrivaal Feyenoord hem noodlottig zouden kunnen worden in de ArenA. Hoewel de oefenmeester niet goed ligt in de spelersgroep reikte hij ze een wapen aan, dat werd opgepakt en waarmee de Ajacieden tegelijkertijd een van de laatste strohalmen voor hun trainer grepen.

Het behoudende concept met daarin plaats voor de oudere, meer ervaren Ferdi Vierklau en André Bergdolmo paste prima en leidde na een half uur spelen tot de terechte openingstreffer. Opnieuw met een hoofdrol voor Wamberto. Het lievelingetje van z'n trainer zette de aanval op eigen helft op. Hij zocht de combinatie met Shota Arveladze, die de Braziliaan met een heerlijke voetbeweging de vrije doortocht verleende naar Douglas. Ditmaal maakte Wamberto het op schitterende wijze af, 0-1.

Celtic Park beleefde angstige momenten. Ajax verstomde het publiek en de ploeg van Martin O'Neill raakte volledig de kluts kwijt. Ineens bleek Celtic helemaal niet zo'n goede ploeg en stond er ineens een verzameling middelmatige Schotse voetballers op het veld. Dat was veertien dagen geleden ook het geval, maar indertijd werd Celtic door Ajax zelf in het zadel geholpen. Ditmaal gebeurde het juist andersom. De angst bij Celtic bleek een slechte raadgever. Alleen lukte het Ajax niet definitief door te drukken. Het publiek vond de stem weer terug en voelde dat de ploeg haar steun nodig had.

Ajax probeerde het wel, maar echte kansen kwamen er niet. Ook niet na rust. Zelfs niet na de komst van Zlatan Ibrahimovic als vervanger van Nikos Machlas. Een kwartier voor tijd werd nog eens aangezet voor een alles-of-niets offensief. Richard Knopper kwam voor de geblesseerde Vierklau en diens verdedigende evenknie Bergdolmo maakte plaats voor Achmed Hossam. De Egyptenaar kreeg bij z'n eerste balcontact de kans op 2-0. Douglas stond op z'n post. 'Mido' kreeg een minuut later geel voor protesteren na een vermeende handsbal.

Uiteindelijk lukte het Ajax niet de 3-1 achterstand ongedaan te maken en werd de afsluitende voorronde van de Champions League de club ondanks de 1-0 winst noodlottig. De leiding van de club hoeft vandaag niet in Monaco te zijn voor de loting van het meest prestigieuze Europese bekertoernooi, maar zal morgen acte de présence geven als de UEFA Cup loting uit de bus rolt. De tegenstander van het geplaatste Ajax zal na de wedstrijd van gisteren in Glasgow de Amsterdammers ongetwijfeld met meer ontzag tegemoet treden dan voordien. En de tegenstanders van Celtic eventueel PSV of Feyenoord zal weten dat er goede mogelijkheden liggen om de kampioen van Schotland in ieder geval achter zich te laten in de eerste ronde van de Champions League.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.