De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MKB: Werkdruk kleinere
bedrijven valt mee

Van onze economische redactie

   
 

DELFT - De werkdruk in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is veel minder hoog dan bij grote bedrijven. Het merendeel van de 2,5 miljoen mensen die werkzaam zijn in het mkb zegt dat de relatie met de baas en de sfeer plezierig zijn. Ook wordt er op een goede manier met werkdruk omgegaan.

Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde rapport 'Werkdruk in balans' van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Om een goed beeld te krijgen van de werkdruk in het mkb ondervroeg het Nipo werknemers uit deze sector.

De uitkomsten van het onderzoek staan lijnrecht tegenover de resultaten van een in 1999 door FNV Bondgenoten gehouden onderzoek. De vakbond constateerde toen dat er sprake was van psychoterreur en hooliganisme op de werkvloer.

Overwerk

"Deze resultaten zijn niet slecht, maar we moeten niet zelfgenoegzaam worden", zegt MKB-voorzitter Hans de Boer. Zo zegt eenderde van de ondervraagden structureel over te werken. "Dat gaat wel over een groep van 800.000 mensen. Overigens vindt ruim de helft dit geen bezwaar. Maar overwerken was bijna onvermijdelijk in de afgelopen periode van economische hoogconjunctuur."

De MKB-voorzitter vindt het zorgelijk dat nog eens eenderde van de ondervraagden zegt moeite te hebben om arbeid en zorgtaken te combineren. "Dat is wel een dilemma. Als je deze mensen minder laat werken leidt dat juist tot meer werkdruk bij andere werknemers. Daarom is het belangrijk dat vooral veel wordt verbeterd aan bijvoorbeeld de kinderopvang."

Volgens De Boer levert werken bij een klein bedrijf een stuk minder stress op dan werken bij een groot bedrijf. "Niet voor niks zijn het ziekteverzuim en de wao-instroom bij het mkb de helft van grote instellingen. Schaal is toch belangrijk", aldus De Boer.

Volgens MKB-Nederland wordt er door de werkgevers niet altijd even goed omgegaan met werknemers met psychische problemen. Vanaf september start MKB een project hoe met deze mensen om te gaan. Volgens De Boer is dat hard nodig. "Ik ben ook werkgever. Het is moeilijk om op iemand af te stappen en te vragen 'Wat ben je toch stil. Is er wat?' Dan zit je al snel in het privéleven van mensen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.