De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Groen licht voor Macedonië-missie

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De 250 Nederlandse militairen van de luchtmobiele brigade die de komende maand meedoen aan de 3500 man sterke NAVO-vredesmissie in Macedonië, vertrekken aanstaande zondag naar de Balkan-republiek.

Minister De Grave (Defensie) maakte dit gisteren bekend nadat nagenoeg de gehele Tweede Kamer, waaronder de grote fracties PvdA, VVD, CDA en D66, instemde met de vredesmissie en ook door de NAVO het licht definitief op groen was gezet.

Gisteravond is reeds een bevoorradingsschip met zwaar materieel vanuit Nederland vertrokken, terwijl vandaag al een groep van 30 verkenners en kwartiermakers in de Macedonische hoofdstad Skopje aankomt om de komst van hun landgenoten voor te bereiden.

Einde oefening

De Tweede Kamer is blij met de missie, maar wilde van De Grave en zijn collega Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) wel zoveel mogelijk garanties dat de NAVO-missie niet met onverwacht en gevaarlijk geweld zal worden geconfronteerd indien het conflict weer oplaait.

Het kabinet meldde daarop dat extra toezicht zal worden gehouden op de grens met Kosovo om wapensmokkel te voorkomen. Ook zullen Amerikaanse helikopters paraat staan om de Nederlanders uit eventuele problemen te helpen.

De bewindslieden benadrukten tijdens het debat opnieuw dat de operatie zich richt op het vrijwillig inleveren van wapens door de Albanese rebellen. "Als blijkt dat de partijen niet meewerken aan de vrede, is het voor ons einde oefening", aldus De Grave.

Waar de Nederlanders zich gedurende den Essential Harvest (noodzakelijke oogst) genoemde missie van circa 30 dagen exact zullen vestigen, is volgens De Grave nog niet bekend. Duidelijk is in ieder geval dat dit in de buurt van Skopje zal zijn en buiten de gebieden waar het conflict tussen de Albanezen en Macedoniërs het hevigst was.

• In de haven van Vlissingen wordt materieel ingescheept. Gisteravond vertrok het transportschip naar het Griekse Thessaloniki. Van daaruit loopt het verdere transport naar Macedonië over de weg. FOTO: WFA

'Wij zijn niet bang' Van onze correspondent SCHAARSBERGEN, donderdag

Op het hoofdkwartier van de 11e Luchtmobiele Brigade in het Gelderse Schaarsbergen heerste gisteren na het besluit van de Tweede Kamer en de NAVO een uitgelaten sfeer.

"We zijn er helemaal klaar voor", meent majoor Toon Reuling, compagniescommandant van de 251 Nederlandse rode baretten. "Het was een tegenvaller geweest als de missie nu niet was doorgegaan", vult Jasper Zeilstra van de geneeskundige dienst aan.

Bang voor de slechte afloop zijn de Nederlanders die in juli intensief op de komende missie werden voorbereid niet. "Iedereen is super gemotiveerd. Wij hebben goed materieel om ons te beschermen, bovendien staan er genoeg troepen standby voor als er zich calamiteiten voordoen", aldus sergeant Van Gemert.

Het wordt de vijfde missie voor de luchtmobiele brigade die in 1992 werd opgericht. Eerder was de eenheid onder meer actief in Srebrenica, Cyprus en Kosovo.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.