De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Diplomatieke post
bleek criminele nep

door Fred Soeteman

   
 

HAARLEM - De smokkel van cocaïne in zakken voor diplomatieke luchtpost zou een goudmijn zijn geworden, als de Surinaamse afzenders 't allemaal net even beter hadden begrepen. Officier van justitie mevr. mr. H. Beune, die gisteren tegen drie mannen straffen van zes en acht jaar eiste, onthulde voor de rechtbank in Haarlem dat de zending met negen kilo coke, die 1 maart op Schiphol werd ontdekt, waarschijnlijk ongehinderd haar weg zou hebben gevonden als zij ook tevoren als diplomatieke zending was aangemeld.

Dan waren de twee zakken als 'special cargo' van het KLM-toestel gehaald en waren zij niet terechtgekomen op een pallet-karretje, waar er prompt een van afviel en openscheurde, bijna onder de ogen van de douane.

Bingo

Volgens advocaat mr. M. de Klerk, die gisteren verdachte Ruben R. (34) uit Wateringen bijstond, moet de douane de vreugdekreet "Bingo!" hebben geslaakt en zal menigeen hebben verzucht: dat hadden we altijd al gedacht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag riep prompt de Surinaamse ambassadeur Azimullah voor opheldering op het matje. Maar al heel vlug bleek dat geen sprake was van misbruik van echte diplomatieke post. Het was criminele nep: behalve cocaïne bevatten de zakken oude Donald Ducks.

Een meevaller voor de speurders was dat op een pakket cocaïne het vingerspoor werd aangetroffen van Surinamer Radjen 'Barba' K. die met zijn broer Jan in 1991 bij Opiumwet-delicten betrokken is geweest. Jan werd toen veroordeeld en bleef in Nederland. Uit de printgegevens van zijn telefoongesprekken vóór 1 maart bleken contacten met het bedrijf Embassy Services en de daar werkzame Jayant R. (28) .Zijn werk bestond onder meer uit het ophalen van diplomatieke post op Schiphol, om die af te leveren bij de geadresseerde ambassades. Hij had een pasje waarmee hij vrije toegang had tot alle loodsen op de luchthaven. Maandenlang aftappen van telefoongesprekken van de verdachten bracht het overige bewijsmateriaal op tafel.

In de rechtszaal werd zes jaar tegen Jayant geëist voor zijn rol in het complot. De zwaarste eis was gisteren voor Youssoef O. (28) die in de voorbereidingsfase ontmoetingen had geregeld met Jan K. en Jayant R. en in Suriname contact had gehad met Radjen K. en eerder in Nederland al met de ook gisteren berechte Ruben R., die zes jaar tegen zich hoorde vorderen. De drie verdachten hadden één trekje gemeen: ze hielden allemaal vol dat zij zich al uit de organisatie hadden teruggetrokken vóórdat de fout gelopen zending van 1 maart een feit was. Of ze hadden niet eens geweten dat het allemaal om coke begonnen was.

Misbruik

De officier van justitie zei vooral zwaar te tillen aan het misbruik dat is gemaakt van het vertrouwen dat tussen staten moet kunnen bestaan met betrekking tot diplomatieke post, die nu eenmaal nooit wordt gecontroleerd.

Ook in Suriname zijn arrestaties verricht: een zekere Henri W., oud-secretaris van de hoofdcommissaris van politie in Paramaribo, zou de zakken voor verzending hebben aangeboden, nadat deze waren klaargemaakt door Radjen K. Ook een lid van de militaire politie zou erbij betrokken zijn geweest.

Uitspraak: 5 september 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.