De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dit jaar zestien
nieuwe asielcentra

door Ernst Nordholt

   
 

AMSTERDAM - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opent het komende half jaar 16 nieuwe asielzoekerscentra met plaats voor circa 7400 asielzoekers. Ons land vangt op dit moment ruim 80.000 asielzoekers op waarvan er bijna 69.000 een onderkomen hebben in een asielzoekerscentrum

Hoewel het COA zegt te streven naar het inrichten van vooral kleine asielzoekerscentra blijkt van dat voornemen in een aantal gevallen niets terecht te komen.

Zo krijgt Assendelft een centrum waar 1000 asielzoekers met ingang van december onderdak zullen krijgen. Stadskanaal krijgt er in oktober 600 nieuwe inwoners bij net als Wapenveld. Het Groningse villadorp Haren mag 500 nieuwkomers verwelkomen.

Centra van een dergelijke omvang gelden naar COA-maatstaven nog steeds als grote centra. Volgens een COA-woordvoerster is het 'vanuit bedrijfseconomisch oogpunt' handiger om grote centra te bouwen. "Bij ons geldt dat centra die minder dan 400 plaatsen hebben eigenlijk onrendabel zijn."

De kleinste centra zijn straks te vinden in Oostflakkee (350), Medemblik (325) en Boskoop (280).

Uit cijfers van het COA blijkt dat Noord-Brabant op dit moment de meeste asielzoekers voor haar rekening neemt (9473), gevolgd door Gelderland (7936), Groningen (7276) en Friesland (6711). De provincie Utrecht vangt het minste vluchtelingen op.

Met het oog op de de inrichting van de 16 nieuwe centra is het COA inmiddels driftig op zoek naar leveranciers voor de inrichting van de nieuwe onderkomens. Omdat het hierbij gaat om enorme bedragen, moet het COA deze zaken Europees aanbesteden.

Uit aanbestedingsdocumenten komt een aardig 'boodschappenlijstje' naar voren. Om te beginnen zijn nodig: Tenminste 10.000 matrassen en kussens. Een deel er van zal tevens worden gebruikt ter vervanging van de doorgelegen exemplaren in andere centra.

Daarnaast, jaarlijks, 1000 koelkasten, 1300 wasmachines, 1300 wasdrogers, 1000 koffiezetapparaten en een gelijk aantal waterkokers. Voor het betere strijkwerk: 1000 strijkijzers te gebruiken op 100 van staatswege verstrekte strijkplanken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.