De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Toolex grijpt hard in

Van een onzer verslaggevers

   
 

EINDHOVEN - De hardnekkige overcapaciteit op de markt voor bespeelde cd's en dvd's heeft Toolex genoopt het mes diep in de eigen organisatie te zetten.

Alle activiteiten op dit gebied, goed voor ongeveer eenderde van de omzet, worden verkocht. De Eindhovense maker van productiesystemen zal zich volledig toeleggen op machines voor opneembare cd's en dvd's, en apparaten waarmee de zogenaamde 'moederplaten' worden vervaardigd.

Voor de reorganisatie is een voorziening van EUR21 miljoen genomen. Daarin is een boekverlies op de verkoop van de Zweedse vestiging (Toolex Alpha) in opgenomen. Inclusief deze post komt het nettoverlies over het afgelopen halfjaar uit op EUR38,2 miljoen. In de eerste zes maanden van 2000 werd nog een winst van EUR7,4 miljoen geboekt.

Volgens Toolex-topman Leon Giessen is er sprake van een "gigantische concurrentieslag" op de markt voor dvd-discs. "Door de economische situatie besluiten producenten van dvd's om de aanschaf van nieuwe machines uit te stellen." Er werden in het eerste halfjaar slechts 20 productielijnen voor voorbespeelde schijfjes (cd's en dvd's) besteld, terwijl er vorig jaar in totaal 100 werden afgezet. Intussen daalden de prijzen daalden met 30%. De malaise is goed terug te zien in de totale omzet, die met liefst 62% daalde tot EUR45,8 miljoen.

Ook de markt voor cd's en dvd's waarmee kan worden opgenomen werd gekenmerkt door "een hevige strijd". "Maar daar komen vraag en aanbod weer in balans. Er blijven hier twee producenten over: Het Duitse Steag en wij." Op de markt voor moederplaten ('mastering') heeft Toolex eveneens een leidende positie.

"Als we op een markt niet de nummer één of twee-positie hebben, dan stappen we eruit", zo vat Giessen de nieuwe strategie samen. "We deden een hele hoop aan ontwikkeling op veel vlakken, zonder dat we het volume hebben om dat weer terug te verdienen. Je kunt beter op één markt een grote speler zijn dan een kleintje op een hoop markten. In de huidige snelle daling van de markt is dat zeer kostbaar en risicovol."

Toolex zal in het derde kwartaal nog maar een slordige 300 werknemers tellen, tegenover 675 aan het begin van het jaar. Eerder dit jaar verdwenen er al 100 arbeidsplaatsen, de rest volgt uit de gisteren aangekondigde desinvestering. Toolex verwacht in de tweede helft van dit jaar weer break-even te draaien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.