De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Numico-baas Van der Wielen
blijft liever zelfstandig

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZOETERMEER - Numico-bestuursvoorzitter Hans van der Wielen is niet van plan zijn concern te laten overnemen.

"Als morgen een partij een bod op ons doet dat 50% boven onze huidige beurskoers ligt, dan hebben we een probleem. Ik hoop niet dat het gebeurt", verklaarde hij gisteren na afloop van de presentatie van de halfjaarcijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
HANS VAN DER WIELEN
...list verzinnen...
Van der Wielen zei in mei dat de vitaminegigant op zoek was naar een overnamepartner. Dit zou zijn ingegeven door de lage beurskoers van Numico. Gisteren nuanceerde de topman zijn woorden.

Volgens Van der Wielen kan Numico de komende tijd in een situatie terechtkomen, waarbij het een bijzonder interessante overname kan doen. Als er geen verandering komt in de huidige lage waardering van het bedrijf op de beurs, zou het die transactie niet kunnen financieren met het uitgeven van extra aandelen. "Dan moeten we een list verzinnen", aldus de topman.

De oplossing voor dit probleem zou volgens Van der Wielen kunnen zijn om een concern, waarvan Numico een onderdeel wil hebben, te betalen met veel aandelen. Daardoor kan die onderneming op zijn beurt een meerderheidsbelang verwerven in Numico.

"Als een dergelijk samengaan in het belang van ons bedrijf en van onze aandeelhouders is, dan zullen we daar heel serieus naar kijken", gaf de Numico-bestuursvoorzitter aan. "De kans dat het gebeurt, is echter klein."

Toch denkt Van der Wielen dat zo'n situatie zich de komende één à twee jaar zou kunnen voordoen. Dat kan volgens hem gebeuren als Numico bijvoorbeeld de kans krijgt een sterke positie te verwerven in de VS op het gebied van babyvoeding.

Dat zou Numico kunnen bereiken door de babyvoedingtak van één van de grote farmacieconcerns te kopen. "Het is vandaag niet opportuun. Maar we wilden ons hiermee bij deze partijen in de kijker spelen. Dat is gelukt", aldus Van der Wielen.

De bestuursvoorzitter zei afgelopen voorjaar dat de lage beurskoers van Numico zou komen door speculatie van Amerikaanse hedgefunds. Die uitspraak wilde hij gisteren niet herhalen. "Onze koers is laag, omdat de belegger er op dit moment niet meer voor wil betalen", liet hij desgevraagd weten.

Niettemin vindt Van der Wielen de lage waardering op de beurs nog steeds zeer onterecht. "We beloven dit jaar 15% groei van de winst en omzet. Dit terwijl vrijwel geen enkel bedrijf een jaarverwachting durft uit te spreken. En van hen die zich er wel aan wagen, is er niet één die 15% winstgroei belooft."

Van der Wielen deed zijn uitspraken gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De resultaten kwamen overeen met de verwachting van analisten. De winst vóór afschrijving van goodwill en buitengewone baten steeg 21,7% naar EUR206 miljoen. Dit resultaat kwam per aandeel 9,9% hoger uit op EUR1,27.

De nettowinst nam met 390,2% toe tot EUR633 miljoen. Zonder buitengewone baten klom dit resultaat met 7,3% naar EUR139 miljoen. De omzet steeg met 29,9% naar EUR2,2 miljard. De autonome omzetgroei bedroeg 8,2%. Numico houdt vast aan de prognose dat de winst voor afschrijving van goodwill en de omzet dit jaar met 15% zal groeien.

De overname van Rexall Sundown is nog geen succes. Het Amerikaanse voedingssuplementenbedrijf verloor in de eerste helft van dit jaar marktaandeel. Dit was voor Van der Wielen reden om hard in te grijpen bij Rexall, dat vorig jaar werd gekocht voor circa $1,8 miljard.

Zo werd de Rexall-bestuursvoorzitter de wacht aan gezegd en de marketingafdeling van het bedrijf onder toezicht gesteld. Numico-bestuurslid Greg Horn houdt zich tijdelijk fulltime bezig met het probleemkindje.

Van der Wielen rekent erop dat Rexall in het tweede halfjaar beter gaat presteren. Maar als hij opnieuw voor de keus zou staan om het te kopen, had hij er nu minder voor gegeven dan $1,8 miljard, zo gaf hij gisteren aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.