De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouder komt bij
Getronics op derde plek

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Peter van Voorst, de nieuwe bestuursvoorzitter van Getronics, heeft weinig op met de aandeelhouders van zijn bedrijf. De buitengewoon vriendelijke topman, misschien wel té vriendelijk, wil op de eerste plaats een manager voor zijn werknemers zijn.

Daarna komen zijn klanten. Pas op de derde plek de aandeelhouders. "Als de omstandigheden voor de eerste twee groepen gunstig zijn, komt het met het belang van beleggers vanzelf goed", is zijn credo.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Volgens Getronics-topman Van Voorst komt het met de belangen van aandeelhouders vanzelf goed (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Van Voorst, sinds 1985 zelf aandeelhouder in Getronics, deed zijn uitspraken na afloop van een toelichting op de halfjaarcijfers. Het was zijn eerste optreden voor de buitenwereld.

Van de uitgekiende gelegenheid om daarbij een belangrijke stempel op het bedrijf te drukken, maakte hij geen gebruik. Geen ambities. Geen doelstellingen. Geen niks. Het bleef opvallend stil. De nieuwe man had nog geen enkel idee wat hij wilde bereiken bij Getronics. Geen plannen. Geen visie. Alweer niks.

Ja. Hij wil de hoge verwachtingen van personeelsleden, klanten en aandeelhouders waarmaken. Dat wel. Maar hoe daar te komen, en vooral: Wat die verwachtingen dan zijn. Daarop wist Van Voorst het antwoord niet. Maar niemand hoeft te vrezen. Ongelukkig is de fervent Bach-liefhebber zeker niet. Hij heeft het prima naar zijn zin op zijn nieuwe plek.

Over de klanten wilde hij nog wel wat zeggen. Die moeten in een stevige wurggreep gehouden worden. Voor het gewoon afleveren van een pakketje hardware komt de weinig gepassioneerde Van Voorst zijn kantoor niet meer uit. Nee. Als niet het hele pakket aan diensten wordt afgenomen, dan is de kans om een relatie met Getronics op te bouwen verkeken. Het is alles of niets. Zijn vertegenwoordigers hebben dan ook een verbod opgelegd gekregen om alleen producten te verkopen aan klanten.

Op luchtvaartmaatschappij KLM is Van Voorst daarom buitengewoon trots. Door akkoord te gaan met volledige 'customer control' heeft de luchtvaartmaatschappij inmiddels een heilige status bij Getronics afgedwongen. En zo heeft Getronics meer afnemers in zijn greep. Die uitstekende klantenbasis van ons bedrijf, want goed voor een constante inkomstenstroom, wordt nogal eens vergeten, vindt de voorman.

Van Voorst had het moeilijk zijn betoog helder over te brengen. Dat komt omdat het bedrijf er veel waarde aan hecht zijn internationale status te etaleren. Ze spreken dan ook geen Nederlands bij Getronics. Het hakkelende Engels van Van Voorst maakte een onsamenhangend en langdradig geheel van de toelichting. Die ellenlange collegeles werkte kennelijk ook op de zenuwen van zijn financieel directeur Jan Docter. Pas nadat die hem een tik op de neus verkocht, probeerde Van Voorst wat vaart te geven aan de presentatie.

Ten slotte de financiële resultaten van Getronics: De omzet steeg met 9,8% tot EUR2,1 miljard. De winst viel terug van EUR71 tot 40 miljoen. Per aandeel betekent dat een daling van EUR0,19 tot EUR0,10. Het bedrijfsresultaat kwam uit op EUR85 miljoen. Over heel 2001 verwacht Docter een bedrijfsresultaat van EUR210 miljoen euro te behalen. De beurs was er tevreden mee. Getronics maakte waar wat het in november vorig jaar, onder het regime van de immer zelfingenomen Cees van Luijk, voorspelde.

In de tweede helft van het jaar zal de winst hoger uitkomen dan in de eerste helft. Dat dankt de Amsterdamse automatiseerder niet aan de marktomstandigheden de vertraging van de economie zal nog wel even duren maar heeft te maken met een eenmalige last van 25 à 28 miljoen euro, die het resultaat over de eerste zes maanden negatief beïnvloedde.

Wanneer de markt als geheel weer wat positiever wordt, vindt Docter moeilijk te voorspellen. Maar uiteindelijk komt er een omslag, voorziet hij. "Bedrijven moeten blijven investeren om uiteindelijk kosten te besparen. Vroeg of laat komen ze dan toch bij ons uit." Tot die tijd houdt het Getronics-bestuur zich bezig met pappen en nathouden. Om het lijdzaam toezien te verzachten, heeft de Amsterdamse automatiseerder zijn prijzen verlaagd, zodat marktaandeel bevochten kan worden. Dat gaat ten koste van de marges. Docter wildie marges opkrikken als het marktherstel intreedt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.