De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële situatie van
Newconomy is 'zorgwekkend'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De financiële situatie van internetinvesteerder Newconomy is "zorgwekkend", zo heeft de directie gisteren zelf bekendgemaakt.

Aangezien boekwinsten op de verkoop van belangen (de dobber waarop Newconomy zou moeten drijven) niet op korte termijn te verwachten zijn, lijkt er nog lang geen sprake van licht aan het einde van de tunnel.

Gisteren maakte het bedrijf officieel bekend dat oprichter/aandeelhouder Maurice de Hond definitief opstapt als topman. De aankondiging viel niet toevallig samen met de inderdaad zorgwekkende cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Het nettoverlies kwam uit op EUR16,1 miljoen. In het eerste kwartaal was dat nog EUR6,7 miljoen.

Grote boosdoener is de afwaardering van liefst 16 van de in totaal 30 participaties, waarmee een bedrag van EUR12,6 miljoen gemoeid was. Daarnaast werd een stevig boekverlies geleden (EUR1,6 miljoen) op belangen die werden verkocht. Slechts één participatie werd na dankzij een geslaagde nieuwe financieringsronde opgewaardeerd maar deze was eerder voorzichtigheidshalve volledig afgeboekt.

Ook het operationele verlies liep verder op naar EUR1,6 miljoen. Terwijl de omzet (in het tweede kwartaal EUR203.000) nagenoeg verwaarloosbaar is, liepen de kosten verder op naar EUR1,8 miljoen. Daarin is opgenomen een forse eenmalige afschrijving op kantoorspullen als meubilair en computers. Nu het personeel is teruggelopen naar een slordige vier personen wordt het merendeel daarvan immers niet meer gebruikt, terwijl de marktwaarde gering is.

Hoewel het stil is geworden op het kantoor van Newconomy is het niet gelukt de operationele kosten te verlagen. Dit heeft onder meer te maken met hoge juridische kosten en hogere debiteuren- en accountantsvoorzieningen.

Een verdere daling van de intrinsieke waarde per aandeel is volgens de directie "onontkoombaar". "Hierbij is het risico van een verdere waardevermindering van de portefeuille nog buiten beschouwing gelaten".

Volgens directielid Peter Kuipers is er geen sprake van een acute situatie die uitstel van betaling noodzakelijk maakt. Het doorlopend bankkrediet van huisbankier ABN Amro biedt volgens hem voldoende liquiditeiten tot volgend jaar juni. "Wij geven alleen feitelijk aan hoe de onderneming er voor staat. Het heeft eindigheid. Volgend jaar juni moeten we een oplossing hebben. Beleggers hadden in mei misschien het idee dat de koers terug naar de 2 à 3 euro zou gaan. Dat zit er niet in."

Gisteren sloot het aandeel Newconomy op 12 eurocent, hetgeen een financiering via de beurs zo goed als onmogelijk maakt. Kuipers wil nog niets kwijt over de "meerder oplossingsrichtingen". "We willen geen valse verwachtingen wekken. Maar laten we reëel zijn: aanvullende financiering is geen structurele oplossing."

Kuipers is overigens niet 'chief executive officer' (ceo), de titel die De Hond droeg. "We trekken binnen de directie gezamenlijk op. Gezien de omvang van de onderneming lijkt het mij ook overdreven om te spreken van dit soort zware functies. Maar dat is mijn persoonlijke mening."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.