De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winst ABN Amro valt mee
   
 

AMSTERDAM - Het was gisteren weer kommer en kwel op de Amsterdamse beurs. De koerslijsten op de beeldschermen kleurden voor het merendeel rood, ten teken dat de fondsen in de min stonden. Lagere koersen op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street en tegenvallend economisch nieuws deden de koersen verder afglijden. De AEX sloot 2,6 punten lager op 530,10.

De grote verrassing op de beurs waren natuurlijk de winstcijfers van ABN Amro. Terwijl een aantal analisten zich de laatste tijd had geprofileerd als ware doemdenkers door een winstval met meer dan 25% te voorspellen, kwam de bank gisteren met duidelijk betere resultaten op de proppen: een winstdaling over het afgelopen kwartaal van 'slechts' 21,2%.

Topman Rijkman Groenink was dan ook 'niet ontevreden' met de behaalde resultaten in deze volgens hem 'turbulente periode'. Een periode waarin het ene na het andere kantoor sluit (dit jaar gaan er in totaal 160 dicht) en van hoog tot laag een groot aantal personeelsleden naar een andere baan doet uitkijken.

Voor het tweede halfjaar denkt de Rijkman Groenink dat de resultaten in lijn zullen liggen met die van de eerste jaarhelft. Beleggers waren daar duidelijk blij mee. De koers van het aandeel, die de laatste dagen al flink was opgelopen, steeg met nog eens EUR0,53 tot EUR19,99, na eerder op de dat zelfs even op EUR20 te zijn verhandeld.

Veel duidelijkheid over een mogelijk samengaan van ABN Amro en Fortis kregen beleggers en analisten gisteren overigens niet van de bank. "We hebben geen lijstje met kandidaten, maar áls we een lijstje zouden hebben, dan is Fortis een interessante naam", stelde Groenink.

Fortis onthield zich van commentaar. "Wij zijn zeer vereerd. Maar wij reageren nooit op dit soort overnamegeruchten en in dit geval dus ook niet", aldus een woordvoerder. De koers van Fortis schoot aanvankelijk naar EUR29,70, maar moest later weer terug naar EUR29,15, dat was per saldo nog slechts een eurodubbeltje winst.

Volgens analisten is een samengaan van ABN en het Belgisch-Nederlands Fortis op dit moment echter geen reële optie. Om tijdens de huidige reorganisaties te praten over een fusie is niet bepaald het ideale moment, luidt het commentaar.

Maar buiten die positieve geluiden bij ABN Amro was er bij de AEX-fondsen eigenlijk maar weinig om te juichen: over een breed front moesten de noteringen hier terug. Een enkele uitzondering (zoals Akzo Nobel, Buhrmann en Getronics) daargelaten. Getronics mocht zich zelfs gisteren procentueel de grootste stijger op de beurs noemen.

Dit ondanks het feit dat Getronics gisteren fors lagere resultaten meldde. Dat was echter geen nieuws, zij waren conform de eerder gedane uitspraken van de raad van bestuur. De zgn. ebitda (winst voor interest, belastingen en afschrijving goodwill) van EUR85 miljoen (tegen EUR113 miljoen vorig jaar) maakte dan ook weinig indruk. Iets meer deed dat uitspraak van het bestuur dat voor het hele jaar op een bedrijfswinst van minimaal EUR210 miljoen wordt gerekend. Dat was eveneens in overeenstemming met eerdere uitspraken, maar in deze tijd is het handhaven van de winstverwachting al een positieve factor. De koers van het aandeel sloot EUR0,28 (8,5%) beter op EUR3,58.

Akzo Nobel kon vooral profiteren van het nieuws, dat in de Verenigde Staten een nieuw medicijn (Arixtra) tegen trombose door de autoriteiten is toegelaten. Voor de pharmatak van het concern een enorme opsteker. Akzo Nobel verliet de markt EUR0,95 hoger op EUR48,30.

De koers van Philips daalde daarentegen EUR0,85 tot EUR29,46. Het concern kondigde gisteren aan de productie van videorecorders voor de Europese markt voortaan te zullen uitbesteden aan de Japanse Funai Electronics, de grootste producent van videorecorders ter wereld. Philips wordt eigenlijk niet meer dan verkoopkantoor voor deze recorders. Het concern wil zich volledig gaan richten op de markten van digitale consumentenelektronica, zoals DVD. Daarvan komende eerste recorders binnenkort hier op de markt. Philips heeft hooggespannen verwachtingen ten aanzien van deze DVD-recorders.

Van de koers van kabelaar UPC bleek nog eens 12% (12 eurocent) af te kunnen op EUR0,88. De koersopleving na de aankondiging van het vertrek van topman Mark Schneider blijkt dus wel van zeer korte duur te zijn geweest. "Er zijn nu nog maar heel weinig beleggers die vertrouwen in de onderneming hebben", stelde een handelaar. Zelfs Theodoor Gillissen blijkt het niet meer zo te zien zitten met UPC en plaatste het kabelbedrijf op de verkooplijst.

Een zwarte dag was het gisteren ook voor Newconomy. Een meer dan verdubbeld verliescijfer in het tweede kwartaal (van EUR6,7 miljoen naar EUR16,1 miljoen, het per direct opstappen van oprichter/bestuurder Maurice de Hond en berichten van analisten dat er eigenlijk nog nauwelijks hoop voor het bedrijf is, zijn ook niet bepaald dingen waar je als belegger vrolijk van wordt. Het in april vorig jaar op de beurs geïntroduceerde fonds sloot gisteren 12 eurocent, dat was een eurostuiver (29%) minder dan de voorgaande dag.

Een positieve uitschieter was gisteren ook Aalberts Industries. Dit bedrijf meldde gisteren een 22% hoger resultaat over het eerste halfjaar. Ook voor het hele jaar wordt op een hogere winst gerekend. Beleggers honoreerden dat gisteren met een koersstijging van EUR2,40 tot EUR22,50.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.