De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fractie winst op Wall Street
   
 

NEW YORK - In het laatste uur van de handel zagen Amerikaanse beleggers plotseling het licht. Na de hele dag in de min te hebben gestaan, sloten de meeste fondsen gisteren in de plus. Ook de Nasdaq- en Dow Jones-index sprokkelden er wat bij. De index van de schermenbeurs dikte 0,6% in waarde aan op 1930,29 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,5% tot 10392,52 punten.

Het waren automatische verkoopprogramma's die in werking traden in aanloop op de driedubbele expiratie op de optiebeurzen, vandaag. Institutionele beleggers maakten van de gelegenheid gebruik de waarde die ontstond tussen optiecontracten en de waarde van de onderliggende aandelen.

Mooie macro-economische cijfers konden in de ochtendhandel niet verhinderen dat Amerikaanse beleggers geen richting wisten te kiezen. Het negatieve sentiment werd verder gevoed door de winstwaarschuwing van glasvezelbedrijf Ciena. Beleggers vrezen dat de mededeling van het bedrijf een voorbode is van verdere tegenvallers in de telecomsector. Vooral toen branchegenoot Corning bekendmaakte 450 banen te schrappen. Het aandeel Ciena moest 30% terug op $19,62.

In aanloop op kwartaalcijfers moest het aandeel van computerfabrikant Dell flink terug. Ook Hewlett-Packard ontkwam, eveneens in aanloop op cijfers, niet aan een verkoopgolf van beleggers.

Consumentenprijzen in de VS daalden in jul met 0,3% ten opzichte van de maand juni. Dat was een stuk meer dan werd verwacht. Het was bovendien pas de tweede keer in 15 jaar dat de consumentenprijzen in de VS daalden. De vorige daling dateert van april 2000. Oorzaak van de daling zijn de lagere prijzen voor benzine, kleding en computers.

Het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalde ook. Van 388.000 tot 380.000. Economen rekenden juist op een stijging van het aantal aanvragen. De daling duidt erop dat er de afgelopen weken minder Amerikaanse werknemers zijn ontslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.