De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zakenbankier ruimt veld

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Rijnhard van Tets, bij ABN Amro verantwoordelijk voor de zakenbankactiviteiten (Wholesale clients), treedt eind dit jaar terug uit de raad van bestuur. Ook zijn voorzitterschap van het bedrijfsonderdeel Wholesale clients legt hij neer.

Volgens ABN Amro "ondersteunt" Van Tets zijn vertrek "van harte" en is het besluit erover in goed overleg genomen. Analisten denken dat het bestuurslid "conclusies heeft verbonden" aan de beslissing van ABN Amro om zich meer op zijn particuliere klanten te richten.

Van Tets is niet de enige die eind december van dit jaar het veld ruimt bij ABN Amro. Nog los van enkele duizenden medewerkers van de Nederlandse kantoren van de bank, is hetzelfde lot ook bestuursleden Jan Maarten de Jong en Dolf van den Brink beschoren. Eind mei vorig jaar luidde het nog dat De Jong in mei 2003 zou vertrekken en Van den Brink een jaartje later (mei 2004). Déze twee bestuurders vertrekken dus vervroegd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Financiële man Tom de Swaan (l.) en bestuursvoorzitter Rijkman Groenink op weg naar de persconferentie waar ook het vertrek van Rijnhard van Tets werd toegelicht. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Bij vertrek van personeel hoor je ook te kijken naar de top van de bank", gaf bestuursvoorzitter Rijkman Groenink gisteren een toelichting op het opstappen van de drie. "Gezien het verloop van de reorganisatie (van onder meer het Nederlandse kantorennet, red.) en uit oogpunt van efficiency hebben we gezegd: we gaan in de raad van bestuur dit jaar al terug van tien naar zeven. In goed overleg hebben de drie vertrekkers hun medewerking verleend."

Welk prijskaartje daaraan hangt, kon of wilde Groenink gisteren niet zeggen. Bij bankverzekeraar Fortis traden vorig jaar ook drie bestuursleden terug, waarvoor het Belgisch-Nederlandse concern diep in de buidel tastte. Ruim 11 miljoen kregen ze mee, meer dan raad van bestuur én commissarissen in 2000 gezamenlijk bij Fortis verdienden. "Bij ons blijven de opstappers gewoon op de loonlijst, want ze blijven in dienst", reageerde Groenink.

Jan Maarten de Jong is nu nog voorzitter van het bedrijfsonderdeel Consumer & commercial clients (particulieren en kleinzakelijke klanten). Voorafgaand aan de benoeming van Groenink was De Jong een belangrijke kandidaat voor de functie van bestuursvoorzitter. Met ingang van 2002 wordt De Jong Groenink's 'speciale adviseur' voor ABN Amro's belangen in Italië (lees: Banca di Roma).

Van den Brink heeft de leiding over Private clients & asset management (vermogende particulieren en vermogensbeheer). Nadat relatieve nieuwkomer Dolf Collee die taak overneemt, wordt Van den Brink "de belangrijkste economisch adviseur van de raad van bestuur" van ABN Amro. Daarnaast zal hij de bank vertegenwoordigen in "belangrijke internationale fora".

Van Tets vertegenwoordigt de bank straks ook - "in diverse besturen en commissies". Wilco Jiskoot gaat de kar bij Wholesale Clients trekken en zal daarbij flink aan de bak moeten. Want de winstgevendheid bij dit onderdeel van ABN Amro moet omhoog. Bij het huidige klimaat op de financiële markten kan ABN Amro namelijk niet langer uitgaan van een jaarlijkse omzetstijging van 19% tot 2004, maar enkel nog van een nulgroei in 2002. Daarna moet Wholesale jaarlijks 2% sneller groeien dan het marktgemiddelde.

Over dat klimaat op de financiële markten was Groenink gisteren opvallend voorzichtig. Zo verwacht hij geen verbetering in 2002. Pas in 2003, 2004 zou 'een zekere mate van groei' zich weer voordoen.

"Groenink is na alle discussies over de financiële doelstellingen voorzichtig geworden", aldus een analist. "Hij wil zijn vingers niet nog eens branden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.