De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS dreigen verdachten
Strafhof te bevrijden

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Een Amerikaans wetsvoorstel geeft president George Bush de bevoegdheid een militaire operatie te lanceren tegen het permanente Internationale Strafhof dat in Den Haag zal worden gevestigd.

Het gaat om de bevrijding van Amerikaanse militairen of onderdanen van bondgenoten die door het Strafhof worden gedetineerd. In Washington wordt gesproken van de 'Haagse Invasie Wet.'

Personen die waar ook ter wereld oorlogsmisdaden hebben begaan, kunnen voor het Strafhof worden berecht. Het hof treedt in werking als 60 landen het Verdrag van Rome hebben geratificeerd. In dat verdrag wordt de oprichting van het hof geregeld. De VS hebben het statuut ondertekend, maar ratificatie is vrijwel kansloos in de Senaat.

Het Huis van Afgevaardigden wil met een wet alvast voorkomen dat Amerikaanse militairen voor het hof worden gesleept. Conservatieve Republikeinen eisen, met steun van behoudende Democraten, vrijwaring van strafvervolging voor de VS.

Als het Witte Huis niet akkoord gaat met de wet, dreigt het Huis van Afgevaardigden de uitbetaling van 1,4 miljard gulden achterstallige contributies aan de Verenigde Naties te blokkeren. Bush was er alles aan gelegen om de VN-contributie te voldoen voordat hij eind september in New York de Algemene Vergadering van de VN toespreekt. Hij wordt nu door toedoen van zijn eigen partij in verlegenheid gebracht. Bovendien koersen de VS door de houding van de Republikeinen opnieuw af op een aanvaring met de internationale gemeenschap.

De wet die de VS immuun moet maken voor het Strafhof, voorziet verder in het schrappen van Amerikaanse militaire steun aan staten die het Verdrag van Rome ratificeren. De sancties gelden niet voor leden van het NAVO-bondgenootschap. Ook zou de deelname van VS-troepen aan internationale VN-vredesoperaties in gevaar komen als de VN-Veiligheidsraad aan de VS geen immuniteit garandeert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.